Zes procent van de Nederlanders is nooit online
Zo’n zes procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder hebben in 2018 nooit internet gebruikt. Dat zijn ongeveer 886.000 mensen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral mensen van 75 jaar en ouder zijn niet online, hoewel ook die groep kleiner wordt, blijkt uit cijfers van het CBS.
In 2012 gaf nog tien procent van de mensen aan geen internet te gebruiken. Van de mensen die wel internet gebruiken, doet 86 procent dat dagelijks. Daarbij zitten nog verschillen in leeftijd, opleiding en geslacht. Ook zijn laagopgeleiden minder vaak online dan hoogopgeleiden.
In alle leeftijdscategorieën zijn er meer vrouwen dan mannen die niet actief zijn op internet. Het opvallendst is dat bij de groep 75-plussers: 41 procent van de vrouwen en 20 procent van de mannen uit deze leeftijdscategorie zegt nooit op het web te zitten.
95 procent dagelijks online
Dat ligt echter heel anders bij de groep tussen 25 en 45 jaar: daar maakt bijna iedereen gebruik van het internet. Onder de 12- tot 45-jarigen en hoogopgeleiden is het internetgebruik het intensiefst: ruim 95 procent is dagelijks online.
Geen interesse of online handigheid
Van degenen die in 2018 geen gebruik maakten van internet, had bijna de helft (46 procent) geen internetverbinding. De rest heeft wel toegang tot het web, maar maakt daar geen gebruik van. Als redenen om niet te internetten geven mensen volgens het CBS vaak aan dat ze simpelweg geen interesse hebben, het niet zinvol vinden of te weinig kennis of vaardigheden hebben. Een kleine groep (15 procent) is bezorgd over de veiligheid en privacy op internet of vindt de apparatuur die nodig is om te kunnen internetten te duur.