Nu al hooikoortsellende dankzij warme winter
Lekker toch, dat zachte weer? Nou, die warme dagen in de winter hebben niet alleen maar voordelen. Door de zeer warme december en januari liggen de ontwikkelingen in de natuur een maand voor op schema. En dat betekent slecht nieuws voor de mensen met hooikoorts.
Warme decembermaand
De komende week komt de tweede lichting elzenpollen in de lucht, melden De Natuurkalender, het LUMC en de Wageningen University. En die kan een behoorlijk slechte invloed hebben op mensen die last hebben van hooikoorts. De reden dat de pollen eerder vrijkomen is de gemiddelde temperatuur in december, die op 6,1°C lag en daarmee zeer zacht was. Ook januari is tot nu toe een warme maand: de temperatuur lag de eerste tien dagen zo’n drie graden boven het gemiddelde.
Hoewel er aan het einde van de maand vorst wordt verwacht, meldt De Natuurkalender dat dankzij de hoge temperaturen in de natuur de voorlente is aangebroken. Dat kun je onder andere constateren door de bloei van speenkruid, elzen, hazelaars en sneeuwklokjes.
Sneeuwklokjes
Zo is het normaal als sneeuwklokjes beginnen te groeien rond 22 februari, maar nu ligt de verwachte piek bijna een maand eerder: op 26 januari. Rond de feestdagen werd er al gewaarschuwd voor hooikoorts. Het LUMC telde op eerste kerstdag een concentratie van 282 elzenpollen per kubieke meter lucht, veel hoger dan normaal in die tijd van het jaar. Het ging toen om pollen van elzen die van oorsprong niet uit Nederland komen, maar bijvoorbeeld langs de straten zijn geplant. En ook aankomende week wordt er gewaarschuwd voor hooikoorts: deze keer van pollen afkomstig van de witte en zwarte els, die wel van nature in Nederland voorkomen. Hooikoorstpatiënten die gevoelig zijn voor elzenpollen zijn dus de klos.
ben nog niet hooikoorts vrij geweest🤔 https://t.co/i8c6SXQ3Mo
— 🐞 (@AAnna_J_I) January 13, 2019
https://twitter.com/moniquevanloon/status/1084384503097888768
Hoewel we geen fan zijn van regen, is dat exact waar de hooikoortspatiënten op moeten hopen de komende weken. Veel regen kan er voor zorgen dat de pollen uit de lucht gespoeld worden. Volgens de berichtgeving wordt nu verwacht dat het elzenpollenseizoen tot half maart duurt. Er wordt naast elzenpollen ook gewaarschuwd voor pollen van de hazelaar, die op veel plekken ook al begint te bloeien. Echter is de concentratie van die pollen nooit zo hoog als die van de elzen.