Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 29 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe generatie autobezitter onderhandelt te weinig

De millennial onderhandelt bij de aanschaf van een tweedehands auto te weinig. Daarnaast schakelt de jonge generatie vaker hulp in van bekenden dan dat oudere generaties dat doen. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Gaspedaal.nl.

Tweedehands auto’s zijn onverminderd populair. In 2018 kochten Nederlanders iets minder dan 1,9 miljoen occasions. Dat waren er 47.980 meer dan het jaar ervoor. Maar bij de aanschaf van een nieuwe bolide is de generatie die is geboren tussen 1980 en 2000 een stuk minder zeker van hun autokennis dan oudere generaties. Zo neemt drie op de vier millennials iemand mee voor een testrit, bij babyboomers is dit minder dan de helft.

Afdingen

Daarnaast onderhandelt de millennial liever niet over de aankoopprijs. Ze geven daardoor vaak meer geld uit dan ze zich hebben voorgenomen en vertrouwen het minst op hun eigen kunnen als het gaat om afdingen. Minder dan een derde denkt hier goed in te zijn. De babyboomers daarentegen hebben een stuk meer vertrouwen in zichzelf. De helft van deze generatie onderhandelt en blijft in de meeste gevallen binnen het budget.

Er is altijd ruimte om te onderhandelen, zegt onderhandeldeskundige George van Houtum. Hij schreef onder meer het boek De psychologie van het onderhandelen. „Vraag nooit of je korting kunt krijgen. Dan is het antwoord nee. Toon in plaats daarvan interesse. Zeg dat je de auto mooi vindt en graag wilt hebben, maar dat je ‘m nu te duur vindt en niet kunt betalen. Kom vervolgens met een tegenvoorstel, zo’n twintig procent minder dan de vraagprijs. Dat kan vaak niet, dus dan zeg je: ‘Wat kan wel?’ Dan kom je er vaak wel uit.”

Lukt het niet, vervolgt Van Houtum, zet dan in op gratis service. „Zeg bijvoorbeeld dat je er gratis winterbanden bij wilt of dat je na een jaar nog steeds gratis garantie wilt.”

Rommel

Tussen tweedehands auto’s zit veel rommel, dus zorg je dat goed bent voorbereid, zegt Thomas van den Heuvel, verkoopadviseur bij een groot autobedrijf. „Koop je tweedehands daarom altijd bij een autogarage of dealerbedrijf dat lid is van BOVAG. Dan weet je dat het bedrijf aan belangrijke kwaliteitseisen voldoet en dat je als koper een aanspreekpunt hebt als er discussie is."

Volgens Van den Heuvel zegt een bouwjaar of kilometerstand niet zoveel. „Het is veel belangrijker dat je een auto altijd met garantie koopt. Bij een proefrit van een halfuur kun je namelijk niet zien hoe de auto écht rijdt. En als je geen verstand van auto’s hebt, doe dan een onafhankelijke aankoopkeuring. Dat kost je misschien honderd euro, maar als je daardoor weet dat je er binnenkort nog wel eens veel kosten mee zou kunnen maken, kun je dat meenemen in je besluit of de onderhandelingen. Koop je een auto zonder garantie, zorg er dan voor dat de prijs lager is in vergelijking met een exemplaar mét garantie, zodat je eventuele onkosten kunt opvangen.”

Doe daarnaast per auto vooronderzoek en check de reputatie van het garagebedrijf, tipt hij. „Koop hem niet omdat hij een leuk kleurtje heeft, maar verdiep je in de kwaliteit. En staar je niet blind op die ene Volkswagen, als Kia beter blijkt te zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.