Nieuw huis? Dat komt straks uit de printer
Deze week werd de eerste Europese productielocatie voor driedimensionaal geprint beton geopend in Eindhoven. In deze futuristische printfabriek kunnen betonnen bouwelementen worden geprint die gebruikt worden voor betonnen fietsbruggen en woningen. Eindhoven heeft een wereldprimeur, dit jaar krijgt de stad de eerste bewoonbare 3D-beton geprinte woningen
Droomhuis via de 3D-printer?
,,De ultieme droom is dat de 3D betonprinter op locatie kan worden ingezet. Het idee is dan dat een potentiële huizenkoper met een usb-stick naar de printer gaat en vanuit daar kun je een persoonlijk droomhuis laten printen,” zegt Marco Vonk, marketing manager bij Weber Beamix, een van de bedrijven die de 3D printer heeft ontwikkeld.
De printer is een initiatief van vier betrokken partijen, de gemeente Eindhoven en de Technische Universiteit Eindhoven en staat gevestigd in Eindhoven. De 3D betonprinter is zo’n 11 meter lang, 3 meter breed en 3 meter hoog en staat in een grote hal, ook wel de printfabriek genoemd. De 3D-betonprinter gaat volgens de betrokken partijen voor opschudding in de bouwsector zorgen. Marco Vonk legt uit wat de voordelen zijn van het gebruik van de printer. Zo noemt hij vormvrijheid, materiaalbesparing, duurzaamheid, tijdsbesparing, tijdswinst, milieuwinst en kostenbesparing. ,,Vooral voor een architect betekent dit heel veel vrijheid, ze kunnen vormen maken waar ze eerst alleen van konden dromen. En door het gebruik van de printer zul je veel minder last hebben van materiaal overschot ook zal het werk in de bouw een stuk arbeidsvriendelijker worden.”
Arbeidsvriendelijke manier van werken
Het doel is dat de eerste woning medio 2019 klaar zal zijn. Rudy van Gurp, projectontwikkelaar bij ProjectMilestone legt uit dat de printtijd ongeveer twee weken zal duren. Maar daarna moeten de woningen nog in elkaar worden gezet en dat kan wel een aantal maanden duren. ,,De eerste woning gaan we nog printen in de fabriekslocatie, maar uiteindelijk willen we er wel naar toe dat de printer op de bouwplaats kan staan.” Volgens Rudy zit de kracht van de printer niet zo zeer in de productiesnelheid maar voornamelijk in de milieu- en arbeidsvriendelijke manier van werken. ,,Door het 3D printen heb je veel minder materiaal nodig en daardoor is er minder afval. Zwaar arbeidsintensief werk in de bouw kan gedeeltelijk vervangen worden door de printer. En je kunt uiteindelijk hele bijzondere bouwcreaties gaan maken.”
In eerste instantie zal de printer alleen losse onderdelen als vloeren, muren of bouwconstructies voor bruggen gaan printen. Deze kunnen vervolgens worden gebruikt om een woning in elkaar te zetten. Uiteindelijk is het doel om een gehele woning te kunnen printen. Uiteraard moeten objecten als ramen en isolatiemateriaal er later nog worden ingezet.
Bijzondere bouwcreaties
Cindy Vissering, technisch marketing adviseur bij Betonhuis (werkgeversvereniging van de cement-en betonindustrie) noemt de vormvrijheid, efficiëntie waarmee straks kan worden gebouwd als een voordeel. ,,De bouw printer kan straks worden ingezet op krappe locaties, op plekken waar je normaal moeilijk kan komen kun je met een 3D printer sneller te werk gaan. Wat ook interessant is is de variatie in vormgeving. Met 3D printen kun je denken aan ronde vormen, het gebruik van ribbels en ornamenten. Je kunt gemakkelijker een bepaalde stijl ontwikkelen.” ,,In andere werelddelen wordt ook al met beton geprint, maar in Nederland zit de uitdaging voor in details. Je moet denken aan dingen als isolatie bijvoorbeeld. Het vraagt nog wat investeringen, maar de ontwikkelingen op het gebied van 3D beton printen gaan erg snel.”
Oplossing voor personeelstekort in de bouw
Of de komst van de 3D beton printers voor concurrentie in de bouw gaat zorgen is volgens Cindy nog moeilijk te zeggen. ,,Dat is een beetje koffiedik kijken, het is afhankelijk van de ontwikkelingen.Waarschijnlijk gaat het juist zal het vele bouwprocessen juist versimpelen.”
Naast vormvrijheid, milieuvriendelijk werken biedt de printer ook veel perspectief voor het personeelstekort in de bouw. Het apparaat zou juist voor verlichting in de zware bouwsector kunnen zorgen. ,,Er is nog altijd een drastisch tekort in de bouw, maar de behoefte blijft groeien. Zwaar arbeid in de bouw kan gedeeltelijk vervangen worden door de printer,” zegt Rudy van Gurp. ,,In de bouw is er nog altijd een personeelstekort. Het is niet voor niets dat de huizenprijzen stijgen, er zijn te weinig bouwvakkers die huizen kunnen bouwen. De printers kunnen we inzetten om slimmer en arbeidsvriendelijker te kunnen werken,” voegt Marco Vonk toe.
Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar een woning? De woningen zullen niet te koop zijn, maar ze worden verhuurd.