Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 9 jan 2019
Leestijd: 5 minuten

Jongeren hangen liever op bank dan dansvloer

Wat doe jij graag op je vrije avond? Sta je tot in de late uurtjes op de dansvloer of blijf je eigenlijk liever thuis om een goede serie te kijken met snacks binnen handbereik? Voor jongeren lijkt uitgaan altijd populair, want thuis gaan is voor saaie mensen, maar is dat eigenlijk wel zo?

Twintigers en dertigers worden saai

Vroeger had je de bioscoop en discotheek en dat was het. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden om uit te gaan velen malen groter, toch lijken millenials er steeds vaker voor te kiezen om een avond thuis te blijven. Amerikaanse media als Vice en The New York Times schreven in 2016 al dat twintigers en dertigers saai aan het worden zijn als het op uitgaan aan komt. Zo zou een doorsnee twintiger op een vrije avond liever op de bank met een film hangen dan dat hij tot vijf uur s’ ochtends in een club staat.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat drie op de tien jongere millennials liever thuis drinkt omdat ze vinden dat het teveel moeite kost om uit te gaan. Foto: Pexels

Liever thuis drinken

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat drie op de tien jongere millennials liever thuis drinkt omdat ze vinden dat het teveel moeite kost om uit te gaan. Thuisblijven lijkt vaak makkelijker en goedkoper. Dankzij streamingdiensten als Netflix kun je thuis de leukste series en films kijken, je hoeft niet in de rij te staan voor (dure) drankjes, kunt gewoon met je vrienden praten en kunt gewoon op tijd naar bed, zodat je de volgende dag tenminste tijd hebt om nog andere leuke dingen te doen.

Geld betalen voor een kater

De 24-jarige Jim Morianner heeft het niet zo op uitgaan: ,,Negen van de tien keer is de muziek toch niet zo leuk als je denkt en uitgaan wordt ook bijna onbetaalbaar. Je gooit als het ware zestig euro door de wc en na afloop heb je kater van hier tot Tokio. Ik ga dan liever naar het theater, de bioscoop of uit eten. Dat is voor mij ontspanning. Of ik ga lekker ouderwets tv kijken.”

Uitgaan was een ‘moetje’

,,Uitgaan was eigenlijk een ‘moetje’ want iedereen deed het. Eerlijk gezegd voelde ik me al gauw verplicht, want blijkbaar is het normaal om uit te gaan.” Tot zes jaar geleden ging illustrator Marloes de Vries (34 jaar) veel uit. Uitgaan was een gewoonte voor haar geworden, terwijl het haar eigenlijk vaak meer energie kostte dan dat ze er energie van kreeg. ,,Bij mij worden prikkels al snel te veel. De sociale interacties kosten mij altijd energie, het maakt niet uit hoe leuk die persoon is. Daarnaast heb ik ook gewoon genoeg slaap nodig.”

Illustratie: Marloes de Vries

Vermindering discotheken

Tien jaar geleden waren er in Nederland nog zo’n 300 discotheken, maar de afgelopen 10 jaar is het cijfer bijna gehalveerd. In 2018 waren er 159 discotheken in Nederland.

Volgens Guido Verschoor, horeca adviseur bij Van Spronsen en Partners, horeca-advies zijn er meerdere verklaringen waarom het discotheekbezoek is afgenomen. ,,De leeftijdsgrens om alcohol te drinken is verhoogd, waardoor veel jongeren van 16 en 17 thuis blijven. Vooral buiten de randstad moeten discotheken het hebben van deze jonge mensen.

Discotheek niet meer ontmoetingsplaats voor jongeren

Twintig jaar geleden was de discotheek dé ontmoetingsplek voor jongeren, maar jongeren ontmoeten elkaar nu ook op andere plekken, bijvoorbeeld via social media.. Festivals spelen ook een grote rol. Hoewel het aantal discotheken is afgenomen is er wel een hele grote toename van festivals. Sowieso zijn er de laatste tien jaar meer mogelijkheden om uit te gaan. Denk aan festivals, foodhallen, bingo-avonden, strandpaviljoens, concerten: er zijn steeds meer andere mogelijkheden.” In de jaren 80’ en 90’ gingen jongeren ook vaak naar een discotheek om een bepaalde artiest of dj te zien draaien, maar tegenwoordig kun je beter naar een festival gaan omdat je daar veel meer dj’s/artiesten op een dag kunt zien. Daarnaast is, mede door teruglopende omzetten in de discotheek, een bekende dj onbetaalbaar geworden.

De afgelopen tien jaar is het aantal discotheken in Nederland verminderd. Foto: Pexels

Uitgaan levert stress op

Berna Ros (24) was vroeger echt een feestbeest. ,,Toen ik 18,19 jaar was ging ik van donderdag t/m zondag uit. Ik reisde heel Nederland door om alles te verkennen en ging op feestvakantie. Dat kwam ook omdat uitgaan destijds een must leek te zijn. Iedereen deed het.” Rond haar 21 besefte Berna dat uitgaan eigenlijk meer een last dan een lust werd. ,,De volgende dag ben je zo brak dat je niets meer kan.” Tegenwoordig blijft ze veel liever thuis. ,,Ik wilde meer de focus op mezelf leggen. Van uitgaan kreeg ik eigenlijk best wel stress in plaats van energie. Ik blijf nu lekker thuis en ga dan iets creatiefs voor mezelf doen. Thuis ben ik in mijn comfortzone en dat vind ik heerlijk.”

FOMO

Thijs Launspach is psycholoog en schreef het boek ‘Fokking Druk’ waarin hij beschrijft waarom de laatste jaren zoveel mensen een burn out krijgen. De psycholoog legt uit dat een grote groep mensen tussen de 18 en 38 jaar last heeft van FOMO (fear of missing out, gevoel dat je niets mag missen) en dat ze daardoor heel veel verschillende activiteiten tegelijk in plannen. Volgens de psycholoog hebben millennials de neiging om zichzelf te overvragen en overal ja op te zeggen. ,,Door social media lijkt het heel normaal om 24/7 de leukste, aantrekkelijkste, slimste, sociaalste, fitste versie van jezelf te zijn. Dat is onmogelijk en het is niet gek om een avond thuis te blijven en je rust te pakken. Het is juist goed als je je grenzen kan aangeven en ook eens thuis blijft.”

Nee zeggen is oke

Jongeren plannen hun agenda overvol met sociale activiteiten terwijl een avond rust vaak wonderen kan doen. ,,Gezien de burn-out cijfers lijkt het mij een positieve ontwikkeling als het wat meer geaccepteerd wordt dat mensen aangeven als ze een drukke dag hebben gehad en zin hebben om een avond thuis te blijven,” laat de psycholoog weten.

Marloes begrijpt dat het soms moeilijk is om aan te geven dat je eigenlijk geen zin hebt om uit te gaan. ,,Het klinkt misschien gek, maar pas een paar jaar geleden ben ik mij gaan realiseren dat ik eigenlijk gewoon zelf kan beslissen wat ik wil doen.” Marloes heeft er inmiddels geen moeite meer om een avondje stappen af te zeggen. Ze vindt dat mensen zich ook helemaal niet hoeven te schamen als ze uitgaan niet leuk vinden. ,,Verplichtingen zijn dingen die je jezelf oplegt door de druk van buitenaf.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.