Hoe worden kinderen wegwijs met geld anno 2019?
Kinderen gaan nonchalanter om met hun pincode en weten eveneens het viercijferige getal niet uit hun hoofd. Zakgeld is én blijft volgens het onderzoeksinstituut de beste manier voor kinderen om wegwijs te worden met geld.
Pinnen en pinpas
Er wordt meer gepind dan ooit tevoren, is het goed dat kinderen hun biljetten inwisselen voor een plastic pasje? „Ze lopen niet meer risico dan met contant geld, als ze zich bewust zijn van de risico’s. Kinderen volgen gewoon de maatschappelijke trend. In 2016 werd er meer digitaal dan contant betaald", legt Karin Radstaak, woordvoerder van het Nibud, uit.
Hoewel het aantal kinderen dat zelfstandig pint in vijf jaar tijd bijna is verdubbeld, van 17 naar 32 procent, is het aantal dat de pincode uit zijn hoofd weet sterk afgenomen. „Wij vermoeden dat dit komt door contactloos betalen, hierdoor is het onthouden van een code bij kleine bedragen niet meer nodig. Door dit limiet omlaag te brengen voor kinderen, moeten ze hun pincode vaker intikken en onthouden ze ’m beter”, aldus Radstaak.
Zakgeld is leergeld
Niet alles is anno 2019 helemaal anders dan vijf of tien jaar geleden. De top twee van spullen waar kinderen het meest aan uitgeven, zijn al decennialang speelgoed en snoep. En dat wordt betaald van zakgeld.
Het Nibud pleit voor het belang van zakgeld en noemt dit ook wel ‘leergeld’. Het kennisinstituut ziet bovendien een omslagpunt als kinderen een jaar of tien zijn; voor deze leeftijd krijgen ze hun zakgeld meestal contant en hierna digitaal. „Bij jongere kinderen maken munten en ook biljetten geld letterlijk tastbaarder, dit leren ze ook in groep 3 bij rekenen.”
Kinderen die op jonge leeftijd op een verantwoordelijke manier met hun geld omgaan, lopen later minder veel kans om in de problemen te komen. „Bij het geven van zakgeld moeten ouders consequent zijn en zich aan afspraken houden. Daarnaast is het van belang dat het zakcentje niet wordt gebruikt om kinderen te straffen. Bovendien is de vuistregel ‘op=op’ een goede. Doe niet aan voorschotten of leningen, maar word ook niet boos als je kind een miskoop doet. Dat overkomt iedereen wel eens.”
Communiceren en voorbeelden
Sommige kinderen willen spullen die ze niet met een paar weken zakgeld kunnen betalen, zo leren ze het belang van sparen. „Help hen met een grafiek of een kalender, waarop staat hoe lang hij of zij er nog voor moet sparen”, vertelt Radstaak.
De mogelijkheden van online bankieren hebben ervoor gezorgd dat jonge kinderen met een druk op de knop hun saldo, bij- en afschrijvingen kunnen checken. „Door samen vaak het saldo te bekijken en de in- en uitgaven inzichtelijk te maken, leren ze al op hele jonge leeftijd de waarde van geld in te zien.”
Tot slot blijft één tip nog altijd debelangrijkste: „Geef zelf het goede voorbeeld met je financiële beslissingen, want kinderen krijgen meer mee dan je denkt.”