Het wil niet vlotten met de kringloopeconomie
Je auto delen via SnappCar, of spullen lenen via Peerby: het gebeurt, maar nog veel te weinig. De kringloopeconomie in Nederland staat nog in de kinderschoenen. En het kabinet moet veel meer in actie komen, als het de halvering van het grondstoffengebruik tegen 2030 wil halen.
Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport over de kringloopeconomie. In deze economie draait het helemaal om het hergebruik van producten en grondstoffen. Bijvoorbeeld recyclen en het delen van spullen, maar ook het ontwerpen van slimme producten die niet al na een korte tijd kapot zijn.
Maar een klein deel innovatief
In totaal zijn er 85.000 activiteiten in Nederland die onder de definitie van kringloopeconomie vallen. Van deze zijn maar 1.500 initiatieven daadwerkelijk innovatief, aldus het PBL. En ook daarvan zijn verreweg de meeste recycle-activiteiten, die relatief weinig grondstoffenbesparing opleveren.
Hergebruik is ‘cruciaal’
Andere, meer effectieve vormen van kringloopeconomie, zoals het hergebruiken van spullen, „breken nog moeilijk door”. Maar juist deze zijn „cruciaal” voor het halen van de klimaatdoelen.
Het is dan ook aan het kabinet om te zorgen dat deze situatie verandert, vindt de belangrijkste adviseur van het kabinet en het parlement voor milieu en klimaat. Dat kan bijvoorbeeld door met wet- en regelgeving te komen waardoor deelplatformen als SnappCar of Peerby kunnen groeien.