Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Het stormt en dat zullen we weten ook!

Het stormt en dat zullen we weten ook: op Twitter barst het van de berichten over de storm die op dit moment door ons land raast en ook in het nieuws gaat het over de storm. We zetten de opvallendste berichtjes voor je op een rijtje:

Bruggen niet bediend

De provinciale bruggen in de vaarwegen in Friesland en Groningen worden tot nader order niet bediend, melden beide provincies. De maatregel houdt verband met de stormachtige wind.

In Friesland gaat het onder meer om de bruggen in het Van Harinxmakanaal en het Prinses Margrietkanaal.

In Groningen is het Reitdiep gestremd vanaf Zoutkamp tot de Dorkwerdersluis, meldt de Inspectie Scheepvaart Groningen.

Maatregelen

Overal in het land worden maatregelen genomen om de schade van de storm zoveel mogelijk te beperken.

https://twitter.com/CatovanAa/status/1082578148213096448

Strandtent in gevecht

Strandtent The Sunset, in het uiterste westelijke puntje van Ameland, is verwikkeld in een gevecht met het opkomende water. De vloedlijn rukt op richting het etablissement en met shovels is geprobeerd een zandduin te creëren om het water tegen te houden. ,,Maar inmiddels kunnen die er niet meer bij, dus het is afwachten", zegt een medewerker ter plaatse.

De medewerker verwacht niet dat The Sunset verzwolgen wordt door de golven. ,,De hoogste waterstand is om 11.00 uur, dan tikken we hier 2,9 meter boven NAP aan. Nu zitten we al op 2,5 meter boven NAP. Dat we hier natte voeten krijgen is dus zeker mogelijk, maar het pand zal wel blijven staan."

Omdat het waterpeil ook dinsdagavond nog stijgt naar een hoogtepunt van 2,90 meter boven NAP, is pas vanaf woensdag duidelijk welke eventuele schade de strandtent heeft opgelopen.

Heftige beelden

De storm zorgt er ook voor heftige beelden van door het hele land. Op de Erasmusbrug in Rotterdam is het moeilijk fietsen en ook op social media zien we wat plaatjes waar je niet blij van wordt.

Een bord staat onder water in de haven van Harlingen. De eerste storm van het jaar komt eraan. In combinatie met springtij leidt dat in de loop van de dag waarschijnlijk tot verhoogde waterstanden. / ANP

https://twitter.com/mdeboer46/status/1082556238372716545

Het is lastig fietsen op de Erasmusbrug. / ANP

Oppassen voor zware windstoten

Op dijken en bruggen moeten weggebruikers rekening houden met zware windstoten. Met name in de kustprovincies en Flevoland is de wind krachtig tot hard met een windkracht 6 tot 7 en is kans op zware windstoten van 75-80 kilometer per uur. Op wegen waar de wind van de zijkant waait is het gevaarlijk om te rijden voor lege vrachtwagens, aanhangers of caravans, waarschuwt Weeronline.

Op de Wadden kan het dinsdag tijdelijk stormen en neemt de wind toe tot kracht 9 en daarbij is kans op zware windstoten tot ruim 100 kilometer per uur. Aan zee en op het IJsselmeer staat een stormachtige noordwestenwind.

De zwaarste windstoot werd dinsdagochtend vroeg gemeten op Vlieland. Daar haalde de wind uit naar 103 kilometer per uur. Bij windstoten van 100 kilometer per uur of meer spreken meteorologen van zeer zware windstoten.

Er is officieel sprake van storm wanneer er gemiddeld over een heel uur minimaal windkracht 9 staat. De laatste keer dat het officieel tot storm kwam was op 24 januari 2018.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.