Alle coalitiepartijen eens over kinderpardon
Het had de val van Rutte III kunnen worden, maar dinsdagavond is toch een akkoord bereikt over het kinderpardon. Alle coalitiepartijen, inclusief hun fracties, geven groen licht.
Op termijn geen kinderpardon
VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben een akkoord bereikt over het kinderpardon. Op dit moment buigen de fracties zich over het akkoord. Er moet dinsdag een oplossing gevonden worden omdat de Tweede Kamer woensdag over het onderwerp debatteert.
Na lang overleg maakten de coalitiepartijen dinsdagavond bekend een akkoord te hebben bereikt. Daarin staat dat het kinderpardon op termijn zal verdwijnen. Dat betekent dat nieuwe gevallen geen aanspraak meer kunnen maken op het kinderpardon. Wel komt er een groep van ongeveer zevenhonderd kinderen voor een herbeoordeling in aanmerking. Verwacht wordt dat het grootste deel van deze groep kan blijven.
Er was ook veel kritiek op de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) die de processen rondom het kinderpardon behandelt. Om de processen te versnellen heeft de coalitie besloten dat er 13 miljoen euro extra naar de IND moet. Bovendien krijgt de baas van de IND de discretionaire bevoegdheid. Die ligt nu nog bij de staatssecretaris van justitie, waarmee in schrijnende gevallen kinderen toch in Nederland mogen blijven. In het nieuwe akkoord staat dat de discretionaire bevoegdheid alleen kan worden toegepast in de eerste procedure, daarna niet meer.
Groen licht?
De fracties van de coalitiepartijen buigen zich nu over het akkoord. Als zij groen licht geven, wordt het akkoord gepresenteerd. „Ik heb m’n best gedaan een voorstel te maken waarvan ik denk dat kan kunnen", zei Klaas Dijkhoff (VVD). Zijn collega Sybrand Buma van het CDA heeft „het gevoel iets te hebben waarmee de fractie zeer ingenomen" zal zijn.
Door een draai van het CDA speelde de kwestie een week geleden op. De partij was met de VVD steeds tegen versoepeling van de regeling. Daarop zetten CDA, D66 en ChristenUnie de liberalen verder onder druk door ook nog om een voorlopige uitzetstop te eisen.
Maandag zochten de fractieleiders en fractiespecialisten van de vier partijen de hele dag naar een oplossing voor het probleem. Halverwege de avond verklaarden ze dat er stappen waren gezet, maar dat ze er nog niet uit waren. Dinsdag ging het overleg koortsachtig verder.
De spanning liep in de coalitie flink op vanwege de kwestie. Maar volgens Buma is er ,,nooit" een crisisdreiging geweest.