Provincie Flevoland mag 1830 edelherten afschieten
De provincie Flevoland mag edelherten in de Oostvaardersplassen laten afschieten. Dat bepaalde de rechtbank in Lelystad donderdag. Het gaat om 1830 herten.
Hongerdood
Bijna 60 procent van de edelherten stierf afgelopen winter de hongerdood in natuurgebied Oostvaardersplassen, wat tot veel verontwaardiging leidde. De provincie wil daarom ingrijpen en laat boswachters van Staatsbosbeheer 1830 edelherten schieten. Vijf natuurverenigingen wilden dat de rechter dat in een kort geding zou verhinderen. Volgens de rechter voldoet de provincie aan de voorwaarden om deze vergunning te verlenen. Zo zijn de gevolgen voor de overige flora en fauna afdoende onderzocht, vindt de rechtbank.
Reactie uitspraak rechter over afschot edelherten #Oostvaardersplassen: https://t.co/KLXWI9UbPq pic.twitter.com/s4gnMhDYCT
— Staatsbosbeheer (@staatsbosbeheer) December 6, 2018
Methode
Staatsbosbeheer begint volgende week met de uitvoering. De rechter is het met de provincie eens dat een situatie als in de vorige winter voorkomen moet worden. De methode van aanpak is volgens de rechtbank juist. De natuurrapporten waarop het besluit is gebaseerd zijn niet gedateerd, zoals de bezwaarmakers stelden.
Alle juridische belemmeringen om de opdracht uit te voeren, zijn nu weg, stelt Staatsbosbeheer. Dat de faunabeheerders niet meteen gaat schieten, heeft te maken met meerdere factoren, zei een woordvoerder. „We willen het zorgvuldig en veilig doen.” Zo zijn ook de weersomstandigheden en de locatie waar de herten zich bevinden van belang.
Dag Clemens, op onze website vind je een toelichting en de volledige uitspraak in deze zaak: https://t.co/EXXVUIpvfh.
— Rechtspraak (@RechtspraakNL) December 6, 2018
Grote grazers
In de Oostvaardersplassen leven ruim 3.130 grote grazers. Naast edelherten zijn dat konikpaarden en heckrunderen. De provincie wil dat aantal terugbrengen tot elfhonderd.
Het beleid in de Oostvaardersplassen zorgde vanaf begin dit jaar voor verschillende protesten. In de winter vonden demonstranten dat de grote grazers bijgevoerd moesten worden, wat in eerste instantie niet gebeurde om de natuur zo veel mogelijk haar gang te kunnen laten gaan.