Nederlanders ‘hamsteren’ massaal vanwege btw-tarief
Ook zo geschrokken van de aanstaande verhoging van het lage btw-tarief? Je bent niet de enige. Bijna een op de drie mensen wil daarom nog vóór 1 januari extra boodschappen scoren.
Kappersbezoekje
Het overheidsplatform Wijzer in geldzaken deed onderzoek naar de gevolgen van het verhoogde btw-tarief. Niet alleen het ‘hamsteren’ blijkt een populaire activiteit: ook gaat 21 procent voor de jaarwisseling nog even snel naar de kapper en bestelt 10 procent alvast theater- en concertkaarten voor volgend jaar.
Financiële voornemens
Verder zou ruim 80 procent van de Nederlanders financiële goede voornemens hebben voor het nieuwe jaar. Zuiniger aan doen (37 procent), minder onnodige uitgaven (37 procent) en niet rood staan (26 procent) vormen de top drie goede voornemens. De top drie van zaken waarop mensen willen besparen, bestaat uit de dagelijkse boodschappen (38 procent), winkelen (33 procent) en energie (27 procent). Vanwege de verhoging van de energiebelasting per 1 januari zou 58 procent van de deelnemers sowieso zuiniger met energie willen omgaan. Een mooi streven, denken wij zo.
Wat betekent die btw-verhoging eigenlijk?
De btw-verhoging betekent dat op iedere € 100 die mensen aan boodschappen uitgeven er € 2,83 aan btw bijkomt. Deze verhoging geldt voor alle producten en diensten waar het verlaagde btw-tarief voor geldt, waaronder bijvoorbeeld boeken, water en bloemen vallen. Nog niet iedereen is op de hoogte van de veranderingen in de wet- en regelgeving omtrent het btw-tarief. Volgens Wijzer in geldzaken weet bijna de helft, 47 procent, niet precies wat de invloed is op hun portemonnee.