Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Hackprogramma voor jongeren bij politie

Nee, geen programma waarbij jongeren leren te hacken, maar juist om hen bewust te maken van cybercrime. Het gaat om een speciaal programma dat politie en justitie samen ontwikkeld hebben.

Juiste pad

Momenteel gaat het nog om een pilot, die de naam Hack_Right draagt. Aan die pilot hebben het afgelopen halfjaar elf jongeren meegedaan en het is de bedoeling hen met Hack_Right op het juiste pad te krijgen en te houden.

Per jaar worden er zo’n zeventig jongeren tussen de twaalf en drieëntwintig aangehouden voor cybercrime, het binnendringen van een systeem zonder toestemming. De politie stelt dat ze vaak niet de gevolgen van hun daden zien en niet beseffen dat ze een strafbaar feit hebben gepleegd.

Eerste cyberdelict

Sommige jongeren hacken bijvoorbeeld alleen maar om te zien of het kan en realiseren niet dat een gehackt bedrijf op kosten wordt gejaagd, omdat het bijvoorbeeld klanten moet inlichten over de hack.

Hack_Right kan als alternatief voor een straf worden gebruikt, maar ook als onderdeel van of naast een straf worden opgelegd. Niet iedereen komt ervoor in aanmerking: alleen jongeren die bekennen, geen ernstige hacks hebben gedaan en zich positief willen ontwikkelen mogen meedoen. Ook moet het om het eerste cyberdelict gaan, dan is er namelijk de grootste kans dat ze hun gedrag willen veranderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.