Geluidsoverlast voorkomen? ‘Leer je buren kennen’
Burenruzies. Je hebt ze in alle soorten en maten. Zo dreef afgelopen weekend een man uit Dordrecht zijn buren tot wanhoop door zoveel mogelijk herrie te maken tijdens het klussen. Hij boorde eindeloos in losse planken, ging met een hamer los op een ijzeren staaf en spijkerde wekkers aan de muur vast. De reden? Hij was het geluidsoverlast van zijn buren zo zat, dat hij er tegenin ging.
Een situatie zoals deze in Dordrecht komt gelukkig niet vaak voor, maar politie, gemeenten en woningcorporaties zitten wel met een probleem in hun maag. Het aantal meldingen van geluidsoverlast van buren is in drie jaar tijd met 10 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd bij de politie.
Wanneer reden tot klagen?
Harde muziek in woningen, tuinfeesten en geluidsoverlast op het balkon zijn de grootste oorzaken om te klagen over geluidsoverlast. De meeste klagers wonen in Amsterdam en Rotterdam, gevolgd door Groningen, Nijmegen en Utrecht.
Beter een goede buur dan een verre vriend, zo luidt het gezegde. Om de relatie goed te houden, kun je geluidsoverlast (nummer één burenergernis) maar beter voorkomen. Maar wanneer heb je nu echt reden tot klagen?
„Daar zijn geen duidelijke regels over”, zegt geluidsadviseur Martien Vrancken van geluidbureau Valersi. „Natuurlijk moet je je als een goede buur gedragen. Dat betekent dat je na 22.00 uur ’s avonds stil bent. Maar overdag leef je in een wereld die drukbevolkt is. En daarin heeft iedereen tot in zekere mate zijn eigen vrijheden.”
Geluidsoverlast meten
„Toch kan er een moment komen dat buren niet meer tolerant zijn naar elkaar”, zegt Vrancken, die geluidsoverlast meet bij mensen die vinden dat er sprake is van geluidshinder. „Als je tegen de rechter of mediator zegt dat er sprake is van ‘veel overlast’, blijft het vaag. Wij meten daarom de hinder en koppelen daar vervolgens getalletjes aan, zodat deze te beoordelen zijn.”
„In de gevallen waarbij de klacht terecht is, gaat het in veel gevallen om situaties waarbij buren mogen meegenieten van de ruzies van hun buren”, vervolgt hij. „Als er inderdaad sprake is van geluidsoverlast, zal je dat moeten voorleggen aan de rechter.”
Ei en suiker
Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat je je buren kent, zegt Bente London, directeur van stichting Beterburen. Die stichting biedt buurtbemiddeling aan in negen gemeenten in de Randstad. Dat buren elkaar steeds minder goed kennen, is volgens haar een oorzaak van het stijgende aantal klachten.
Dat komt volgens haar omdat buren minder afhankelijk van elkaar zijn geworden. „Mensen hebben elkaar niet meer nodig voor een ei of pak suiker.” Terwijl elkaar goed kennen een hoop ergernissen kan voorkomen, benadrukt ze. „Als je weet dat iemand onlangs is ontslagen en je hoort vervolgens dat iemand wat harder met de deuren slaat, kun je dat plaatsen.”
Is er sprake van geluidsoverlast? Wacht dan vooral niet tot de stoom je uit de oren komt, adviseert ze. „Dan ga je harder op de bel drukken of je stem onnodig verheffen. Zeg het rustig en leer elkaar begrijpen.”