‘Dierenwinkels mogen alleen asieldieren verkopen’
In Californië hebben ze een wet aangepast waar veel mensen in Nederland waarschijnlijk ook wel oor naar hebben: dierenwinkels kunnen alleen nog maar asieldieren verkopen. Het wordt daarmee de eerste staat in Amerika die ‘niet-asieldieren’ verbant uit de winkels, meldt BBC.
De nieuwe wet treedt in werking op 1 januari 2019. Alle bedrijven die de wet schenden krijgen een boete van 500 dollar. De verandering houdt in dat katten, honden en konijnen die door detailhandelaren worden verkocht, niet afkomstig mogen zijn van fokkers, maar alleen vanuit dierenasielen.
Blij
Dierenrechtenorganisaties zijn blij met de maatregel en noemen de nieuwe wet een stap vooruit tegen de zogenaamde ‘kittenfabrieken’ en ‘puppymolens’. Ze zeggen dat de huidige massa-industrie waarin huisdieren worden gefokt voor winst kunnen leiden tot onmenselijke behandeling en emotionele en lichamelijke gezondheidsproblemen op lange termijn bij sommige dieren.
De nieuwe plaatselijke wet werd eind 2017 goedgekeurd en eist nu dat winkels genoeg gegevens bijhouden over waar ze elk dier hebben gekocht, zodat de autoriteiten periode controles kunnen uitvoeren. De regels gelden overigens niet voor particuliere fokkers of verkopers van eigenaar naar eigenaar.
Bezorgdheid
Sommige dierenwinkels hebben hun bezorgdheid geuit, omdat ze bang zijn dat de nieuwe regelgeving ervoor zorgt dat ze niet meer kunnen meedraaien in de economie. Ook de American Kennel Club heeft bezwaar tegen de regel; ze vinden dat de regelgeving huisdiereigenaren beperkt.
Volgens de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) worden er jaarlijks 6,5 miljoen dieren in Amerika naar het asiel gebracht.