Vrouw krijgt bon voor verspreiden ‘lieve briefjes’
Het moest een stukje positiviteit in het leven van de Groningers brengen. Op de Oude Markt hadden zich een aantal als omaatjes verklede dames verzameld om mensen aan te moedigen lieve briefjes naar elkaar te sturen.
Dit was tegen het zere been van de plaatselijke handhaving, zij slingerden initiatiefneemster Ingrid Koetzier op de bon. De vrouw had niet de juiste vergunning om meer dan 10.000 blanco kaarten waar mensen een positieve boodschap voor een ander op konden achterlaten, zo meldt het RTV Noord.
Uitdelers "lieve briefjes" krijgen dikke boete #groningen: https://t.co/YAv2BMx4BO pic.twitter.com/bL13nr9i4E
— OOG Groningen (@oogtv) November 16, 2018
Positiviteit
De actie is al een maand bezig, de initiatiefnemers verspreidden meer dan 12.000 briefkaarten door de hele stad waarop mensen iets liefs konden zetten. Donderdagochtend was er de gelegenheid voor de Groningers briefjes uit te laten wisselen. Omstreeks half elf verzamelden de initiatiefnemers zich op de Oude Markt, terwijl ze verkleed waren als vriendelijke oude dames met rollators, deze rollators dienden als schrijftafel.
Lang heeft het optimistische initiatief niet mogen duren, gemeentelijke handhavers maakten er na een half uur een einde aan omdat de vrouw niet in het bezit was van een vergunning. Volgens de ijverige buitengewone opsporingsambtenaren was Koetzier commercieel aan het flyeren en dat mag niet. Wel vroegen de dienders haar om een kaart; haar ID-kaart welteverstaan.
Nadat haar gegevens werden ingevuld, kreeg ze hem weer terug met daarbij een iets minder lief briefje met een bedrag van 140 euro plus 9 euro administratiekosten dat moet worden overgemaakt naar het CJIB in Leeuwarden.
Een lief briefje voor de organisatoren van De Dag van de Lieve Briefjes: pic.twitter.com/LP1Q7EOOMP
— Roeland vd Schaaf (@roelandvdschaaf) November 16, 2018
Gemeente Groningen
Een van de zes sponsoren van De Dag van de Lieve Briefjes is ironisch genoeg de Gemeente Groningen zelf. De handhavers opereren in naam van de gemeente dus feitelijk heeft een van hun sponsoren het initiatief de nek omgedraaid. Een woordvoerder van de gemeente noemt het een sympathieke actie maar kan niks doen, de vrouw had inderdaad een vergunning aan moeten vragen. Wethouder Roeland van der Schaaf liet zich echter wel van zijn sportieve kant zien en liet via een lief briefje weten dat de gemeente de boete zal sponsoren.
Dus hoe zit het nu precies? Koetzier initieert een ‘sympathieke actie’ die wordt gesteund door de gemeente Groningen, wanneer ze de Lieve Briefjes op straat verspreidt wordt ze op de bon geslingerd door de gemeente Groningen. Nu moet zij als initiatiefneemster de boete betalen aan de gemeente Groningen, maar zal de gemeente Groningen het bedrag naderhand weer terugstorten op haar rekening.
Het is niet bekend of er ook lieve briefjes waren gericht aan de handhavers van dienst.