Minister gaf verkeerde informatie over Stint
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zou onjuiste informatie hebben verstrekt over een politieverklaring over de Stint, dat schrijft RTL Nieuws. Ook zou ze op de hoogte zijn geweest van deze foutieve informatie. De Stint werd op 1 oktober verboden, mede op basis van een onjuist en onvolledig proces-verbaal.
Verkeerd geïnformeerd
Het oorspronkelijke proces-verbaal werd gebruikt als argument om de Stint van de weg te halen, maar die verklaring is inmiddels afgezwakt en genuanceerd. Het ging om de melding van een kinderdagverblijf uit Amsterdam dat mogelijke remproblemen met het voertuig had. Toen bleek dat de inspectie onjuiste conclusies trok uit deze meldingen, wilde de opvang de verklaring intrekken.
Een tweede, aanvullende verklaring is opgenomen en vastgelegd in een proces-verbaal. In eerste instantie zei de minister dat er geen aanvullende verklaring was, maar dat wordt nu door het Openbaar Ministerie (OM) bestreden.
Het ministerie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zouden al sinds eind september op de hoogte zijn van de onjuistheden in het rapport. Het ministerie ontkent dat. Van Nieuwenhuizen moet zich donderdag in debat verantwoorden over de gang van zaken. Volgens GroenLinks kamerlid Suzanne Kröger is de Kamer verkeerd geïnformeerd door de minister.
Manipulatie
De advocaat van de bewuste kinderopvang zegt geschrokken te zijn van de manier waarop de minister opereert.
„Ik ben ervan geschrokken dat we naderhand worden geconfronteerd met onjuistheden", aldus advocaat Werner van Bentem. „Het ministerie heeft de zaak gemanipuleerd door te verzwijgen dat er een tweede proces-verbaal was." Daarmee doelt hij op de tweede verklaring die de eerdere melding sterk afzwakte.
Donderdag doet de rechtbank uitspraak in het kort geding dat het kinderdagverblijf aanspande om de Stint toch te mogen gebruiken.