Lucht wordt steeds vuiler: ‘Nog geen ommekeer’
De hoeveelheid kooldioxide (CO2) in de atmosfeer is vorig jaar gestegen naar een nieuw record. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties meldt dat er in 2017 405,5 ppm (delen per miljoen) CO2 zijn gemeten. Een jaar eerder waren dat nog 403,3 ppm en in 2015 werd 400 ppm gemeten.
,,Er is nog geen sprake van een ommekeer in deze stijgende trend. De stijging zorgt op lange termijn voor klimaatverandering, stijging van de zeespiegel, verzuring van de oceanen en vaker extreem weer," waarschuwt WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas.
Verwoestend en onomkeerbaar
Hij vervolgt: ,,De wetenschap is duidelijk. Zonder een snelle vermindering van de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen, zal de klimaatverandering verwoestende en onomkeerbare impact hebben op het leven op aarde. De tijd waarbinnen nog iets ondernomen kan worden is bijna voorbij."
Volgens Talas is het drie tot vijf miljoen jaar geleden dat de aarde ook zo’n hoge concentratie van kooldioxide kende. De temperatuur lag toen 2 tot 3 graden hoger dan nu en het zeeniveau lag 10 tot 20 meter hoger. Het duurt honderden jaren voordat hoge concentraties kooldioxide afnemen, in de oceanen blijft het nog langer aanwezig.
VN-klimaatconferentie
Volgende maand wordt in het Poolse Katowice de VN-klimaatconferentie gehouden. Daar wordt geprobeerd de regels uit het Parijse klimaatakkoord te vernieuwen. In 2015 kwam de internationale gemeenschap overeen om de totale opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Om die doelstelling te behalen moet de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen in 2030 minstens 40 procent lager zijn vergeleken met 1990.