Greenpeace-activisten opgepakt wegens vastbindactie
Drie activisten van Greenpeace wilden zaterdagochtend voorkomen dat een schip met palmolie kon aanmeren in de Rotterdamse haven. Door middel van touwen hadden zij zichzelf vastgebonden aan het vrachtschip, waardoor de lading niet aan land kon komen.
De politie moest overgaan tot aanhoudingen om de actie een halt toe te roepen. Het protest van de milieuorganisatie vond plaats bij de terminal van Stolt Tenacity in het havengebied.
Right now, our brave climbers are preventing a massive shipment of dirty palm oil products from mooring in Rotterdam. It’s cold, it’s wet, but they’re here to stay… Here’s why #DropDirtyPalmOil pic.twitter.com/dpycXsTg9h
— Greenpeace International (@Greenpeace) November 24, 2018
Palmolie en Oreo
Greenpeace protesteerde tegen de invoer van palmolieproducten door Wilmar, volgens de organisatie ‘s werelds grootste handelaar in palmolie. Vorige week beklommen zes actievoerders in Gibraltar hetzelfde schip, waardoor twee dagen oponthoud ontstond.
De actievoerders willen dat Mondelēz, maker van Oreo-koekjes, geen palmolie van Wilmar meer gebruikt. Wilmar verhandelt volgens Greenpeace palmolie van achttien van de 25 producenten die betrokken zijn bij de kap en het platbranden van regenwoud. ,,Het kleine koekje Oreo is een grootverbruiker van palmolie”, zegt campagneleider Andy Palmen.
‘Publiciteitsacties’
Wilmar zegt teleurgesteld te zijn dat Greenpeace kiest voor publiciteitsacties, in plaats van constructief mee te werken aan pragmatische oplossingen voor de hele palmolie-industrie. Volgens Wilmar is de productie van palmolie veel efficiënter en minder milieubelastend dan koolzaadolie of sojaolie.
Havenbedrijf Rotterdam keurt het af dat actievoerders de veiligheid in de haven in gevaar brengen. 88 procent van de palmolie die wordt verwerkt in Nederland is bovendien gecertificeerd duurzaam. Het havenbedrijf zegt het ,,net als Greenpeace” toe te juichen dat de Europese palmolie-industrie in 2020 alleen nog maar gecertificeerde palmolie gebruikt. Maar zolang de wetgeving niet-gecertificeerde palmolie toestaat, ,,accepteren wij die palmolie in de haven”.