Er wachten 88.500 Nederlanders op geestelijke hulp
Veel patiënten zijn er ongetwijfeld weleens tegenaan gelopen: héb je eindelijk de stap gezet om naar het ziekenhuis te gaan, moet je alsnog weken wachten voor je aan de beurt bent. Uit onderzoek van NOS op 3 blijkt dat voornamelijk de wachtlijsten voor hulp bij psychische problemen uitzonderlijk lang zijn: er zouden maar liefst 88.499 mensen in de administratieve rij staan.
Tot acht maanden
De meeste mensen wachten op basiszorg voor psychische problemen: 27.550. Eigenlijk mag de totale wachttijd in deze sector niet langer dan veertien weken zijn. Die maximale aanvaardbare wachttijd is vastgelegd in de zogenaamde ‘Treeknormen’, al zitten er geen gevolgen vast aan het overschrijven van die normen. Dat blijkt dan ook wel uit de cijfers van NOS op 3: voor persoonlijkheidsstoornissen en stoornissen in het autismespectrum wachten mensen soms tot acht maanden op een afspraak.
Gemiddelde wachttijd
Het onderzoek stipt aan dat het begrip ‘gemiddelde wachttijd’ vrij nietszeggend is, omdat het in de praktijk per regio verschilt. Zo wachten mensen die hulp zoeken voor een autisme-stoornis ‘gemiddeld’ 19 weken, maar in Utrecht kan het oplopen tot 35 weken. In Amstelland kan je daarentegen ‘al’ na acht weken terecht.
Geen volledige inzage
De cijfers zijn gebaseerd op informatie van 80 procent van de ggz-instellingen, naar buiten gebracht door het business intelligence centrum Vektis. De overige 20 procent heeft geen of onvolledige inzage gegeven, wat opvallend is, want volgens de wet zouden zorginstellingen gewoon inzage in hun wachtlijsten moeten verschaffen.