‘Titels in het mbo voegen niks toe’
Van de term ‘student’ in plaats van ‘deelnemer’ tot een gratis studenten-ov, binnen het mbo vindt een omslag plaats. De volgende stap is volgens GroenLinks dat mbo-studenten na het behalen van hun diploma een titel toegewezen krijgen, net als hbo- en wo-studenten. Deze titel is gekoppeld aan het opleidingsniveau van de student. Zo krijg je bij het afronden van een opleiding met niveau 2 de titel Skilled en bij het afronden van een opleiding met niveau 4 de titel Expert. Metro ging in gesprek met een aantal mbo’ers om te kijken wat zij van het idee vinden.
Naam: Jasper van Doremalen
Leeftijd: 22 jaar
Uit: Groningen
Opleiding: juridische dienstverlening mbo (afgerond)
,,Ik heb een diploma en daar staat op wat ik allemaal gedaan heb en wat ik allemaal kan. Zo’n titel voegt niks toe”, stelt Jasper. Hij denkt dat de verschillende titels eerder voor verwarring zorgen dan voor meer waardering van mbo’ers. ,,Stel je hebt iemand met een bachelordiploma op het gebied van ICT. Daarnaast heb je iemand met een mbo-diploma ICT. De mbo’er mag zich dan Expert noemen en de hbo’er niet. Hoe kun je de één een Expert in z’n vak noemen en de ander niet?”
Jasper denkt dat er andere manieren zijn om de waardering van het mbo te vergroten. Zo denkt hij dat er meer goede verhalen over het mbo in de media moeten komen. Daarnaast moet er volgens hem ook iets in de maatschappij veranderen. ,,Op scholen worden het hbo en het wo gepromoot. Iedereen moet daarheen. Het is een schande als je cito score maar vmbo-tl aangeeft”, vertelt hij. Uit eigen ervaring weet hij hoe het is als mensen je niet willen vanwege je diploma.
,,Ik vind het gewoon kut. Je doet enorm je best. Je werkt hard en dan zijn er mensen die vervolgens zeggen dat ze je niet willen omdat je een mbo-diploma hebt. Het is niet eerlijk.” Als hij met mensen praatte over zijn opleiding zeiden ze vaak ‘oh jij doet mbo, dat had ik niet verwacht’. Alsof het verschil tussen een mbo’er en een hbo’er aan de buitenkant te zien is. Ook bij het hospiteren voor een studentenkamer merkte hij dat mbo’ers geen gewilde huisgenoten zijn. ,,Ik heb gereageerd op veel verschillende kamers. Als ik aangaf dat ik een mbo-studie deed, kreeg ik geen reactie. Toen ik aangaf dat ik een hbo-opleiding deed, kreeg ik ineens wel reacties. Bij het hospiteren moest ik dan wel toegeven dat ik nog bezig was met ijn mbo-opleiding en dat ik dus daarna hbo zou gaan doen. Daardoor haakten er weer verhuurders af.”
Het koppelen van een titel aan het mbo gaat er volgens Jasper niet voor zorgen dat het mbo meer gewaardeerd wordt. ,,Ouders zeggen tegen hun kinderen dat ze het hoogst mogelijke onderwijs moeten gaan volgen omdat ze alleen dan het beste uit zichzelf kunnen halen. Het mbo staat onderaan. Wat voor titels je aan het mbo koppelt maakt niet uit. Je doet nog steeds gewoon mbo.”
Naam: Ann Westerink
Leeftijd: 20
Uit: Almelo,
Opleiding: onderwijsassistente
,,Ik denk dat het veel papierwerk is en veel geld kost. De overheid kan dat geld beter aan iets anders besteden”, constateert Ann. Ook zij denkt dat de titels niks toe zullen voegen. Een diploma zegt meer dan welke titel dan ook. Hoewel zij zich wel gewaardeerd voelt als mbo’er, merkt ze ook dat het mbo in het geheel niet door iedereen gewaardeerd wordt. ,,Mensen denken vaak dat beroepen waar je veel kennis voor nodig hebt op hbo-niveau zijn. Dat is echter lang niet altijd zo. Als mensen horen dat mijn opleiding mbo-niveau is, schrikken ze. Maar ze stellen hun mening wel bij.”
Ann denkt dan ook dat dit niet een kwestie is waar de overheid geld in moet steken. Het is volgens haar het bewustzijn dat mensen zelf moeten ontwikkelen. Ze moeten zich ervan bewust worden dat heel veel beroepen niet meer zouden bestaan zonder mbo’ers. ,,De doktersassistente is een mbo’er en de onderwijsassistente is ook een mbo’er. Mensen staan niet altijd stil bij het belang van mbo’ers.”
,,Als ik bijvoorbeeld kijk naar de kennis van leraren. Daar kunnen ze beter geld in stoppen dan in die titels”, stel ze. Titels zullen volgens haar toch alleen maar belachelijk worden gemaakt. Ook door de mbo’ers zelf. Daarnaast kun je niet iedereen ‘bekeren’. Er zullen altijd mensen zijn die het mbo niet kunnen waarderen. ,,Mbo blijft mbo en als je dat niet waardeert, dan waardeer je het niet. Als je het wel waardeert, dan waardeer je het wel. Een titel verandert daar niks aan.”
Naam: Julian Zoeteman
Leeftijd: 20
Uit: Emmen
Opleiding: chemisch analist
,,Of je nou zegt dat je mbo niveau 4 doet of je zegt dat je ‘Expert’ bent. Het maakt voor mij niks uit. Mbo blijft mbo, wat voor titels je de opleiding ook geeft”, zegt Julian. Ook hij heeft wel eens te maken gehad met mensen die mbo maar een opleiding voor domme mensen vinden. ,,Mensen zeiden wel eens ‘je moet wel heel dom zijn om mbo moeilijk te vinden.’ Dat is helemaal niet zo. Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Ik ben meer een praktijkgericht iemand.”
De praktijkgerichtheid van het mbo is volgens hem dan ook de reden waarom je het mbo en het hbo niet met elkaar moet vergelijken. Mensen die mbo doen zijn over het algemeen veel beter in praktijkgerichte dingen, terwijl hbo’ers vaak beter zijn met theorie. Hij stelt dan ook dat ‘je zowel hbo’ers, mbo’ers als wo’ers nodig hebt’. Alle drie de niveaus vullen elkaar namelijk aan.
,,Ik heb ook wel eens mensen gehad die zeggen ‘nou, dan ben je laagopgeleid’”, vertelt Julian. Een scheikunde-opleiding is volgens hem echter niet de makkelijkste opleiding, ook niet op mbo-niveau. ,,Het is alleen anders. Ik ga in de praktijk wat dieper in op de dingen die op het hbo theoretisch besproken worden. Op het gebied van praktijk heb ik dus een kleine voorsprong ten opzichte van het hbo.”