Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Op stations mag je voorlopig blijven roken

Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) ligt, wordt de roker een paria, zo kopte De Telegraaf donderdagochtend. Met een pakket vergaande maatregelen moet Nederland een volledig rookvrije samenleving worden.

Zo moet de prijs van een pakje sigaretten over een paar een tientje kosten, wordt het aantal rookvrije ruimtes fors uitgebreid en komen er steeds minder rookhokken.

Ook de NS zegt dat ze zich aan de wet- en regelgeving van staatssecretaris Paul Blokhuis zullen houden. Blokhuis heeft een conceptakkoord geschreven in overleg met anti-rookclubs en gezondheidsorganisaties. „Op het moment als de wet- en regelgeving wordt aangepast, zullen we daarnaar luisteren", zegt woordvoerder Erik Kroeze van de NS. „Maar we zetten nu nog geen stappen om de rookzones op stations weg te halen."

Ook niet op eigen terrein

Vanaf volgend jaar worden ook de accijnzen flink verhoogd en de verwachting is dat over een paar jaar in de zorg, bij de overheid en in de horeca helemaal niet meer gerookt mag worden. Ook niet in rookhokken op het eigen terrein. Datzelfde geldt voor schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen.

Ook het rookvrij maken van bedrijven zit in de lift. Organisaties helpen hun personeel met het stoppen met roken en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Zo hebben bedrijven als ABN Amro een stoppen-met-rokenplan voor hun werknemers en worden er soms beloningen tegenover het stoppen gezet. Ook wordt er in het geval van ABN gestopt met sponsoring aan bedrijven en clubs die niet meedoen aan de ‘rookvrije generatie’.

Beloningen

Het belonen van stoppers met geld werkt echt, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Maastricht. De onderzoekers volgden vanaf begin 2016 ruim 600 werknemers die zich hadden opgegeven voor een zevenweekse stopcursus, betaald door hun baas. Een deel van de groep kon tot 350 euro aan cadeaubonen verdienen door te stoppen met roken. Van die groep was ruim veertig procent een jaar na het onderzoek nog steeds gestopt met roken. Tegenover een kwart van de werknemers bij de groep zonder beloningen.

De tabakslobby is overigens niet blij met de maatregelen. „Je verstand staat erbij stil. Ook wij willen een rookvrije generatie. Roken is ongezond. Kinderen moeten niet roken. Dat vinden wij ook. Maar nu worden blijkbaar ook e-sigaretten verboden, terwijl de Britse gezondheidsraad dit middel juist inzet om rokers te helpen om te stoppen”, zegt directeur Jan Hein Sträter van tabaksbranche-organisatie VSK. Ze zijn bewust buiten de onderhandelingen gehouden.

Het doel van Blokhuis is in 2040 een generatie kinderen te hebben, die nog nooit een sigaret, e-sigaret, shisha-pen of waterpijp heeft gezien. Nu roken nog ongeveer 3 miljoen Nederlanders, dat is bijna een kwart van de bevolking.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.