Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 24 okt 2018
Leestijd: 5 minuten

Is RTL Late Night te redden? Wij vroegen het jullie!

Het gaat niet goed met de kijkcijfers van RTL Late Night met Twan Huys. Maandagavond werd er een dieptepunt van slechts 180.000 kijkers geteld door Stichting Kijk- en Luisteronderzoek. Deze daling is spectaculair te noemen, in de hoogtijdagen voelden de NPO en Jeroen Pauw de hete adem van de commerciële zender in de nek maar dat lijkt nu voorgoed voorbij.

Wat is er met RTL Late Night gebeurd en hoezo kijkt er niemand meer naar? Nederland is niet alleen een land met 17 miljoen bondscoaches maar ook van 17 miljoen televisie-recensenten. Wij vroegen onze lezers wat ervoor nodig was om hen ervan te overtuigen rond half 11 de ‘4’ op hun afstandbediening in te drukken. Metro kreeg honderden reacties waarvan er geen enkele positief was.

Saaie steriele sfeer

RTL Late Night is inmiddels alweer vijf jaar op de televisie. In 2013 werd de talkshow met veel bombarie aangekondigd als hét gezellige en luchtige alternatief voor Pauw. Sinds het vertrek van Barend & Van Dorp in 2006, was het een langgekoesterde wens van RTL om weer een succesvol praatprogramma op dit tijdslot te hebben.

Dit ging aanvankelijk best goed met een vlotte Humberto Tan aan het roer. Hij was geëngageerd, toegankelijk, rustig en van vele markten thuis. Ook de luchtige stukjes met internethumor gepresenteerd door Luuk Ikkink waren een fijne toevoeging. Dit duo had een zekere chemie en dit waardeerde de kijker. Deze vrolijke stemming van de begindagen wordt erg gemist. RTL Late Night anno 2018 is volgens de critici maar een steriele en saaie bedoening.

„Ik mis humor. Gezellige gasten. Mooie verhalen. Het is saai," laat Claudia via Facebook weten en zeer veel mensen zijn het met haar eens. Ook zou RTL Late Night een duidelijke visie missen, Tineke vindt dat ‘het programma meer een harde journalistieke talkshow zou moeten worden en geen ontmoetingscentrum voor BN’ers’. Veel anderen vinden juist dat het de andere kant op moet met juist meer ruimte voor entertainment en humor. Niet alleen aan tafel maar ook in het publiek zou het maar een tamme toestand zijn.

https://twitter.com/Jellepostma_/status/1054655473574531073

Machtige mismatch

Het ging al een poosje niet goed met de kijkcijfers van Late Night toen RTL hem van het programma afhaalde en Twan Huys binnenhaalde voor een frisse wind. Deze beslissing wordt door het leeuwendeel van de respondenten weggehoond. „De combinatie ‘serieuze’ Twan en entertainment-georienteerd RTL Late Night zijn een totale mismatch," stelt Twitteraar Jelle vast. Irma is op Facebook nog een stuk feller. „Sluit de hele boel maar af jullie hebben het al verpest door Humberto weg te sturen."

Moet RTL Late Night met of zonder Twan Huys verder? Het antwoord op deze vraag is uitermate eensgezind. RTL Late Night mét Twan Huys heeft geen toekomst, een RTL Late Night zonder Twan Huys zou een aanzienlijk deel nog wel kunnen werken. Door het wegsturen van Tan is het programma volgens René zijn ‘soul verloren’ en ook Marga is hier hiermee eens. „Dit programma hoort bij Humberto Tan. Ik kijk nu ook niet meer." Shane wil er graag iemand neerzetten ‘die goed kan interviewen. Met Twan lijkt het elke keer op een ondervraging.’

Naast een terugkeer van Humberto Tan is er nog een kandidaat die hoge ogen gooit als potentiële opvolger. Beau van Erven-Doorens, die onlangs nog een Televizierring won en het programma presenteerde in de zomer, wordt ook door flink wat van de lezers getipt. Corry ziet het helemaal zitten „Beau met Marieke terug zetten, succes verzekerd! Stukje entertainment is ook belangrijk laat op de avond". Ook prijzen de kijkers zijn interview-vaardigheden, objectiviteit, flair en gevoel voor humor.

Meer variatie, minder BN’ers

Ook al is je anchorman nog zo goed, er zijn ook spraakmakende gasten nodig om een praatprogramma tot een succes te maken. Ook hier laat RTL Late Night steken vallen. Volgens TV-recensent Angela de Jong is het overmatig vaak uitnodigen van Olcay Gulsen als deskundige ‘van wat dan ook’ zeer onverstandig. Ook StukTV zou niet goed uit de verf komen en beter op YouTube kunnen blijven. Deze namen komen ook terug bij de respondenten. Toch valt de naam van Peter R. de Vries nog een stuk vaker als ze het hebben over mensen die ze liever niet meer op tv willen zien.

De reacties op Facebook en Twitter zijn eveneens niet bepaald te spreken over de keuzes van de redactie. Dirk zou graag meer gewone burgers op televisie zien. „Al die programma’s waar BN-ers de boventoon voeren worden we zat." Toon deelt dit standpunt en vindt dat ‘elke provincie aan het woord moet worden gelaten’. Een groep anderen stelt dat het RTL programma veel te veel wordt gebruikt als promotiekanaal voor eigen televisieformats en bevriende artiesten. Verder worden de beroemde internationale gasten zoals Stormy Daniels als totaal niet interessant ervaren.

Tenslotte wordt de recente rel tussen Jenny Douwes en RTL Late Night meermaals aangekaart. Veel (ex)-kijkers leggen de schuld hiervan bij de redactie van het RTL-programma en Twan Huys. Een anonieme Twitteraar met een Nederlandse vlag in zijn gebruikersnaam vindt het programma bovendien ‘veel te links’ en wil meer ‘rechtse gasten zien in talkshows’. Hierbij noemt hij namen als Geert Wilders, Wierd Duk en Theo Hiddema.

Het roer om

Als we onze sociale media kanalen moeten geloven is het eigenlijk nog een wonder dat er überhaupt nog 188.000 mensen afstemden op RTL Late Night. Van de honderden oordelen was er geen enkele positief gestemd. Een aanzienlijk deel vindt het zelfs al te laat en denkt dat het beter is om Late Night met pensioen te sturen. Brenda denkt dat frisse start zou kunnen helpen. ‘een half jaar geen talkshow en met een nieuw decor een nieuwe start maken.’

Volgens Tinie hoort Twan Huys thuis op de NPO waar hij met succes Nieuwsuur en College Tour presenteerde. Een terugkeer van Humberto Tan of een Beau van Erven-Doorens als nieuwe presentator zou de ‘soul’ en de humor in het programma terug kunnen laten keren en iets vroeger beginnen wordt een keer of tien genoemd. Maar dit is volgens de Metro-lezers niet genoeg. Ook de redactie zal andere keuzes moeten maken en het roer drastisch moeten omgooien. Stilzitten is in elk geval geen optie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.