Eerste Nederlandse kiwi geboren
De eerste Nederlandse kiwi is geboren! En nee, we hebben het niet over die groene vrucht. Het is de eerste keer dat deze bruine loopvogel in een Nederlandse dierentuin is geboren. In Avifauna kroop na een lange broedtijd van 80 dagen onlangs een jong uit het ei.
De eerste weken was het reuze spannend. Na 14 dagen horen kiwi’s al helemaal zelfstandig en onafhankelijk van hun vader te zijn. Vader, zeg je? Ja dat klopt, de moeder laat het broeden en verzorgen namelijk helemaal aan de vader over. Gelukkig gaat het goed met het dier en is de kiwi kerngezond!
Trots
Slechts zestien dierentuinen in de wereld fokken met de bedreigde Noordereiland kiwi (die oorspronkelijk alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt) en Avifauna is de enige deelnemende dierentuin waar dit jaar een jong uit een ei kroop. Het vogelpark is dan ook trots op deze prestatie.
Kiwi’s die in buitenlandse dierentuinen worden geboren krijgen een Maori naam als eerbetoon naar de oorspronkelijke bewoners. Ook stuurt Avifauna jaarlijks veren van de vogels toe die de Maori’s gebruiken bij hun rituelen. De ambassadeur van Nieuw-Zeeland, Ms. Walker zal donderdag de naam feestelijk onthullen voor genodigden.
Geen functie
In Avifauna is er vanaf zaterdag 13 oktober de hele maand om 14.00 uur een weeg- en meetmoment, zodat alle bezoekers kennis kunnen maken met deze unieke vogel.
Kiwi’s zijn de kleinste loopvogels. De bruine vogel heeft vleugels maar ze lijken geen functie meer te hebben. Ze vinden hun weg door de nacht dankzij de lange gevoelige snorharen naast hun snavel. De snavel heeft een goed reukvermogen. De neusgaten bevinden zich aan het uiteinde van de snavel, iets wat geen enkele andere vogelsoort heeft. Ze zijn eivormig, harig en bruin en dat heeft ervoor gezorgd dat het bekende fruit (het belangrijkste exportproduct in Nieuw-Zeeland) vernoemd werd naar deze bijzondere vogel.