Cardiologen: Drugs vergroten kans op hartfalen
Cardiologen van het Amsterdamse stadsziekenhuis OLVG waarschuwen voor de effecten van drugsgebruik op het hart. Zo zou bij een op de vier hartinfarcten onder volwassen van 18 tot 45 jaar cocaïne in het spel zijn geweest.
Het komt steeds vaker voor dat cardiologen dergelijke gevallen tegenkomen in hun praktijk. Waar cardioloog Robert Riezebos daar eerst nog een paar keer per jaar mee geconfronteerd werd, is het nu wekelijke kost op de afdeling Spoedeisende Hulp.
Niet voor niets verboden
Riezebos vertelt aan het AD dat hij denkt dat dit komt omdat drugsgebruik tegenwoordig normaal wordt gevonden. „Het hoort kennelijk bij het leven in de grote stad, maar wij moeten hier de vervelende gesprekken voeren als het misgaat. De middelen zijn niet voor niets verboden.”
De cardioloog ziet in zijn praktijk mensen met hartfalen, hartritmestoornissen, een gescheurde aorta. Voor gebruikers van cocaïne, xtc, speed en andere uppers is het hart kwetsbaar. „Het is nog net geen routine, maar het is wel een zorgelijke ontwikkeling”, aldus Riezebos.
Zelf afweging maken
Tijdens de eerste publieksacademie van het OLVG donderdag, zal de cardioloog zijn kennis delen over het onderwerp. „Met deze bijeenkomst willen we bewustzijn creëren en een discussie op gang brengen over de rol van drugs in de stad.”
Want gebruikers hebben vaak geen idee wat de effecten van drugsgebruik zijn op het hart. Zo zou het risico op een hartinfarct 24 keer groter zijn dan normaal na het gebruik van cocaïne. „Ik heb niet de illusie dat ik als cardioloog het gebruik van drugs kan inperken. Ik kan niet verbieden, maar wel kan ik zorgen voor betere voorlichting. Zie het als een soort bijsluiter: weet welke risico’s je loopt als je dit soort middelen gebruikt. Dan moet je daarna zelf de afweging maar maken.”