Zingende glazenwasser poetst imago op
Glazenwasser Quincy lapt er lustig op los, en redt ondertussen soms een kind, maakt een geintje met z’n collega’s, zingt een liedje en ja, natuurlijk wordt weleens naar binnen gegluurd (kan ook bijna niet anders)! Toch hangt nog altijd een zweem vuil over het beeld van glazenwassers. Jammer wel, ,,het is echt een mooi vak, hoor.”
‘Vet gezellig’
Soms zitten ze met ‘hun vette klauwen’ op de ramen, net nadat hij ze gewassen heeft, ,,best respectloos” en oké, héél soms hangt ‘poep op de dorpel’, ,,van een hond, denk ik.” Maar verder vindt Quincy Kolfschoten (bijna 21) het een prachtvak, dat glazenwassen. ,,Je ziet van alles, het betaalt goed en is vet gezellig met m’n collega’s.” Bewapend met zeem, lapper, spons en flesjes groene Dreft -het ’geheime’ ingrediënt- staat deze ontwapenende glazenwasser elke dag ramen te wassen, zeker wel zo’n 200 per week. Hij werkt voor GGM, onderdeel van Buné Beheer, gespecialiseerd in glasbewassing en gevelreiniging voor onder meer woningcorporaties. Waar-ie het doet, maakt hem niets uit, ,,ik lap er toch wel lekker op los”. Waarín wel: liefst ‘in z’n hempie’, met korte broek en z’n stevige, ietwat lompe veiligheidsschoenen, ,,die zijn verplicht en zitten echt lekker.”
Fitboy vs glazenwasser
Op z’n rechter bovenarm drie Amsterdamse kruizen, in z’n hand een volle emmer die doet denken aan een zwaargewicht uit de gym. Vlot tilt hij ‘m op, ,,dit doet meer dan een workout.” Inderdaad, een blik op, en vooruit: een bescheiden aai over z’n armen en fitboy versus glazenwasser zal in het voordeel van Quincy worden beslecht. ,,Moet je nagaan hoe m’n armen er over een jaar uitzien!”
Glimlach…
Nog maar een half jaar doet hij het, maar als je Quincy in de weer ziet, straalt de soepelheid ervan af. En het plezier, want deze jonge glazenwasser doet het met een lach en een liedje. Zingen is wat hij het allerliefste doet en wat? ,,Nederlandstalig natuurlijk!” Quincy schraapt z’n keel en zet een toepasselijk nummer in, met z’n heldere zangstem: ,,Je krijgt die lach niet van mijn gezicht, als zou je wel willen…” Die lach wordt overigens vaak nog wat breder door wat hij af en toe onverhoopt ziet tijdens werk, maar nee, tot nu toe nog geen oneerbare voorstellen van dames in badjas, smachtend naar een glazenwasser om hun voorgevel op te poetsen. Zou hij ook nooit op ingaan, ,,dan krijg ik ruzie met m’n vriendin!”
Rustgevend lappen
Dat het lappen beter werkt dan menig chillpil of yogaklas, daar weet Quincy intussen alles van. ,,Ik heb best wel ADHD…” glimlacht hij. ,,Maar van dat ramenlappen word ik hartstikke rustig in m’n kop, ik kan het iedereen aanraden.”
SuperQuincy
,,Onze kleine hier is een held”, komt leidinggevende Kees van Baardwijk tussendoor. Ach, haalt Quincy -,,ik ben inderdaad de kleinste hier”- z’n schouders op, ,,dat valt best wel mee.” Een maandje geleden kwam een vrouw in paniek naar Quincy toe. Haar zoontje van nog geen jaar oud zat in het huis en zij had geen sleutel… Actietijd voor SuperQuincy: hij klom naar boven, klauterde over het balkon en kwam via de schuifdeur bij het kindje dat het uitschreeuwde toen hij hem zag. ,,Rustig aan vriend, ik kom je helpen”, suste hij en niet veel later opende hij de deur voor de moeder. Ze kwam daarna nog langs met een tas vol bier en snacks, ,,dat kindje begon meteen weer te krijsen toen-ie mij zag.”
Begrijp je wat ik bedoel?
’Goed bezig maat’ hier, een joviale boks tegen de schouders daar. De onderlinge collegiale sfeer is relaxed. ,,Moet ook wel”, knikt Kees, ,,je ziet elkaar vaker dan je partner.” Kees is geweldig, zegt z’n protegé als Kees weer weg is. De jonge glazenwasser leert veel van zijn leidinggevende die al ruim vier decennia in het vak zit. Begrijp je wat ik bedoel? zijn z’n gevleugelde woorden, ,,en ik begrijp altijd wat hij bedoelt, we lijken wel op elkaar.”
Harde werkers
Behalve duizenden ramen per jaar, poetsen deze mannen ook steeds meer het imago schoon. Want dat nog steeds een zweem vuil over het beeld van glazenwassers hangt, is helaas zo, vertelt Kees als hij terug is van z’n bakkie koffie. ,,Boeven en inbrekers, zouden we allemaal zijn.” De ‘kom niet in mijn wijk want anders… -cowboys’ verpesten het voor de goede glazenwassers. Ze herkennen zich daar allesbehalve in en afgezien van een geintje en gebakken poets op z’n tijd, zijn het hardwerkende mannen, in weer en wind. ,,We zijn altijd serieus en eerlijk bezig met ons vak.”
Wel netjes
Van grachtenpanden tot monumenten en instellingen, er zijn maar weinig ramen die Kees niet met z’n handen heeft beroerd, maar de opdracht van laatst, is toch wel een favorietje. De Studentenexperience in Noord, ,,allemaal leuke studentes die met de tropische temperaturen lekker gaan zonnen voor het open raam.” Hij knipoogt, ,,begrijp je wat ik bedoel?” Maar verder echt niet dat ze de voyeur uithangen, ,,we houden het altijd netjes.”
‘Jonge koning’
De collega’s komen uit alle windstreken. Ambiorix uit de Dominicaanse Republiek, wiens naam ‘jonge koning’ betekent -Kees, ad rem: ,,maar niet hier hoor, pik!’-. En Kealoha uit Hawai die voor de liefde naar Nederland kwam, ,,mijn naam betekent ook de liefde…” Oké dames, zo kan-ie wel weer, grijnst Kees, ,,we gaan weer aan het werk.”
Quincy Brink
Met Pride Amsterdam zong Quincy nog de sterren van Rembrandtplein, getuige het filmpje dat hij nog snel even laat zien voor de plicht weer roept. Zijn artiestennaam: Quincy Brink en echt zanger worden, is zijn grote wens. Hij droomt even weg, ,,Dutch Valley zou te gek zijn…" In de tussentijd vermaakt deze vrolijke glazenwasser zich prima op de ladder en in de hoogwerker en zingt daar regelmatig het hoogste lied. Z’n ogen beginnen nog meer te glinsteren dan ze normaal al doen, wanneer hij denkt aan de mensen die even stil blijven staan. ,,Wat kan-ie mooi zingen hè, die glazenwasser, zeggen ze dan. En dan kan die lach echt niet meer van mijn gezicht!”
‘Je komt er in de schoonmaak’
De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) is de werkgeversorganisatie van de schoonmaak- en glazenwassersbranche in Nederland. Ze behartigen de belangen van hun 300 leden, die met 100.000 medewerkers 70 procent van de totale omzet van de markt realiseren. De campagne www.jekomterindeschoonmaak.nl is net van start en daarmee hopen ze nieuwe jonge mensen te werven, want ze staan te springen om personeel. En waarom ook niet? ,,Het vak betaalt meer dan de horeca, heeft veel doorgroeimogelijkheden en je werkt vrijwel altijd met collega’s samen. Kortom: een prima baan voor praktisch opgeleide jongeren”, aldus brancheorganisatie OSB. Het heeft alleen nog weleens een slecht imago, hoogste tijd dus dat dat eens met glans (en een druppeltje Dreft) wordt opgepoetst. Ook bij OSB-lid Buné kunnen ze extra handen gebruiken en wat je als glazenwasser in spe in huis moet hebben? Voor Quincy is het glashelder: geen hoogtevrees hebben, tegen weer en wind kunnen en doorzettingsvermogen hebben. ,,En tegen een geintje kunnen!”