Dure fout: bejaarde doneert €15.000 aan wildvreemde
Foutje bedankt… De Amerikaanse Jim Houck (72) moest even slikken toen hij zag hoeveel geld hij gedoneerd had aan een online crowdfundcampagne van een wildvreemde. De bejaarde stuitte op een inzamelactie op GoFundMe van een vrouw die haar huur niet meer kon betalen, geen eten meer kon kopen en haar kinderen niet meer kon ondersteunen. Hij wilde 15 dollar aan haar schenken zodat ze wat kon eten, omgerekend is dat zo’n 12 euro, maar schreef per ongeluk drie nullen erbij en stortte 15.000 euro op de funding-pagina.
Het gaat om het jammerlijke verhaal van Isata Jalloh. De vrouw verhuisde in 1997 naar de Verenigde Staten waar ze, zo stelt ze, jarenlang 16 uur per dag werkte om het hoofd boven water te houden. In mei werd ze ontslagen omdat haar baas haar beschuldigde van het vragen om fooien – de vrouw ontkent. In een inzamelactie op GoFundMe vraagt ze om geld om haar huur en eten te kunnen betalen en een kleine som naar haar kinderen te sturen in Sierra Leone.
In paniek
De zeventiger werd geraakt door het verhaal en drukte op de knop om 15 dollar te doneren om haar te helpen. Maar hij maakte per ongeluk een typfout op de website en werd er 15.000 dollar (12.000 euro) overgeschreven. Op het moment dat hij zijn fout inzag, raakte hij in paniek. „Mijn eerste gedachte was ‘Dit is niet gebeurd’. Daarna was het ‘Hoe kon dit ooit gebeuren?’”, vertelde Houck aan The Mirror.
De bejaarde besloot om zijn vrouw in het ongewisse te laten om haar zorgen te besparen. In de plaats daarvan nam hij meteen contact op met GoFundMe. Maar de organisatie kon hem niet verder helpen omdat het geld niet meteen beschikbaar was om terug te storten, aldus GoFundMe. Houck werd aangeraden om zijn bank te contacteren en te mailen naar de vrouw die het geld zou ontvangen. Zo gezegd, zo gedaan, althans dat zou je denken. Echter bleef een reactie de eerste dagen uit, zowel van Jalloh als van GoFundMe, die hij nogmaals had benaderd met de boodschap dat hij zoveel geld echt niet kon missen.
Check
Later bleek dat de vrouw zijn berichten niet met opzet had genegeerd, maar dat ze geen toegang had tot een computer of een smartphone. Via één van haar vrienden slaagde Houck erin om de vrouw toch rechtstreeks te contacteren. Zij beloofde het volledige bedrag terug te betalen en stuurde een check van 15.000 dollar op die zo snel mogelijk bij Houck zou moeten aankomen. Fwieuw!