Bezettingen en buitencolleges tegen de bezuinigingen
Ze zijn, als zoveel studenten(verenigingen), helemaal klaar met de bezuinigingen in het onderwijs. Daarom heeft een actiegroep onder de naam De Autonieme Universiteit vrijdagochtend in alle vroegte het P.C. Hoofthuis bezet, een locatie van de Universiteit van Amsterdam.
Maar ook in Groningen wordt er door studenten actie gevoerd. Daar is het ‘lokken van buitenlandse studenten’ een grote reden voor, en het nijpende huisvestingsprobleem. Ondertussen zit het bestuur van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in de clinch met elkaar, juist over het actievoeren. Wat is er allemaal aan de hand? Een overzicht op de laatste dag van de WO-in-actie-week.
Amsterdam
‘In gesprek blijven met CvB’
De ingangen van het P.C. Hoofthuis in de Spuistraat zijn vrijdagochtend gebarricadeerd, waarbij de toegangsdeuren zijn geforceerd en beschadigd. Aan het dak hangt een groot rood spandoek, met de naam van de groep. In de middag zal er een protestmars gehouden worden. De voorzitter van het College van Bestuur kwam op de fiets naar de bezette locatie en vroeg de studenten het pand te verlaten. Dat gaat niet gebeuren, maakten de tussenpersonen, ’politiewoordvoerders’, van de bezetters duidelijk.
De UvA zelf zegt ook „de noodzaak tot structureel betere financiering van het hoger onderwijs” te zien, daarom probeert de universiteit met de bezetters in gesprek te blijven. Die willen pas weggaan als hun eisen worden ingewilligd: de afschaffing van de dividendbelasting moet onder andere worden teruggedraaid, en dat geld moet naar de publieke sector gaan. Veel docenten staan volgens twee van de actievoerders positief tegenover de bezetting. Zij hebben last van de hoge werkdruk.
#UvA hoopt op vrijwillig vertrek bezetters. ‘We hebben in een gesprek aangegeven dat het niet de bedoeling is dat er in UvA-panden wordt overnacht.’ https://t.co/lntQeVUe1h pic.twitter.com/wKyL7wFCjb
— Folia (@Folia) September 28, 2018
‘Het is gewoon kut’
Maar niet iedereen is blij met de actie. Colleges konden logischerwijs niet doorgaan, en daar baalt masterstudent Corne Weidenaar flink van, vertelt hij aan Folia. „Ik kwam hier voor een belangrijke cursus, binnenkort hebben we examen. ik ben speciaal niet wezen stappen gisteravond, dit verwacht je echt niet. Het is gewoon kut.” Verder klinkt het geluid dat de actievoerders in Den Haag moeten zijn, en niet bij de UvA, omdat de problemen daar zouden zijn begonnen.
Pand ontruimt als studenten blijven
Maar de bezetters kunnen politie-actie verwachten als ze blijven. Het pand wordt dan om 15:30 ontruimd. Als ze rond die tijd het pand hebben verlaten, worden ze niet aangehouden.
Groningen
Kamernood internationale studenten
In Groningen lijkt het protest zich vooral te richten op de problemen die de huisvesting voor studenten uit het buitenland oplevert. De buitenlandse studenten worden naar Groningen ‘gelokt’, maar kunnen nergens terecht. Noodgedwongen moesten studenten in peperdure tenten slapen, omdat er geen kamers waren. Ook moesten er meer studenten Groningen verlaten en terug naar huis moeten door dit probleem, schrijft RTV Noord.
Maar ook de bezuinigingen, waar de Amsterdamse studenten tegen protesteren, zijn een item in Groningen tijdens de landelijke actieweek. Zo gaf een hoogleraar college in de buitenlucht, werd er een stille read-in gehouden en droegen personeelsleden ‘Rode Vierkantjes’ om aandacht te vragen voor de actie en de toenemende werkdruk.
200+ studenten en docenten houden een stille read-in op de trappen van academiegebouw #RUG. De bezuinigingen van tafel, meer geld naar hoger onderwijs en zorgen dat het goed terechtkomt! @WOinactie #WOinActie pic.twitter.com/hs7CkWFM9K
— DAG (@demacagro) September 27, 2018
Groningse actievoerders naar Amsterdam
Volgende week vind er een hoorzitting plaats met de RUG, Hanze en de gemeenteraad van Groningen om de problemen te bespreken. Groningse actievoerders zullen vrijdagmiddag meelopen in de Amsterdamse protestmars. Die begint om 12:00 uur.
LSVb
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) steunt de actie van de Amsterdamse bezetters en laat op Twitter weten dat ‘studenten het niet langer pikken’. Een opvallende zet, want deze week ontstond er een breuk in het bestuur van de vakbond. En die ging juist over actievoeren. Voorzitter Geertje Hulzebos stapte op nadat ze vertelde dat er sprake was van een richtingenstrijd. Zij wilde actievoeren en noemde de bezuinigingen in Trouw ‘om te janken’, tot misgenoegen van de rest van het bestuur.
Meer geld voor het onderwijs
WOinActie eiste deze week dat het kabinet fors gaat bijleggen. Ze willen dat het kabinet 1,15 miljard euro aan ‘achterstallig’ geld terugpompt in het wetenschappelijk onderwijs, en een bezuiniging van 183 miljoen euro niet door laat gaan. Ook in Utrecht werden er protesten gehouden op het Domplein.
SAVE THE DATE: Volgende landelijke bijeenkomst #WOinActie:
Vrijdag 12 oktober
15.15-17.00 uur
Janskerkhof 2-3, zaal 013
UtrechtKomt allen, en discussieer mee hoe we verder gaan met WOinActie!
— WOinActie (@WOinactie) September 27, 2018