Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 25 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Appjes sturen op de fiets wordt verboden

In 2019 komt het er dan toch echt van: een verbod op ‘appen’ op de fiets. Het verbod geldt ook voor bestuurders van elk ander voertuig. Dat staat in het wetsvoorstel van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Je hoofd erbij

De ANWB vindt de nieuwe regeling een goede zet. „Om goed te fietsen heb je je hoofd nodig en bij je telefoon heb je ook je hoofd nodig, dat gaat niet goed samen. Zeker niet in druk verkeer", aldus woordvoerder Markus van Tol. „Je kunt nooit voor de volledige honderd procent garanderen dat iedereen zijn aandacht bij het verkeer heeft, maar je kunt wel waarschuwen voor de risico’s."

Volgens Van Tol wordt het steeds drukker op de fietspaden, met de komst van allerlei voertuigen als bak- of racefietsen, scooters of snorfietsen. „Dat maakt het er niet veiliger op, zeker niet als een deel van de mensen zit te appen of bellen." Van Nieuwenhuizen wil met de maatregel het verkeer ook veiliger maken.

Compenseren

Fietsconsultant Sjors van Duren is echter van mening dat een appende fietser zichzelf ‘compenseert’. „Je ziet dat een fietser die met zijn telefoon bezig is, zichzelf corrigeert. Ze fietsen langzamer en zullen sneller stoppen." Ongelukken die gebeuren met appende fietsers betreffen ook vaak zogenoemde ‘eenzijdige ongevallen’. „Fietsers die ergens tegenaan rijden en dan vallen bijvoorbeeld." Appende fietsers hebben volgens Van Duren echter wel een grotere kans op een ongeluk.

In officiële bewoording wordt het verboden om „tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel elektronisch apparaat vast te houden". Met ‘mobiel apparaat’ willen minister Cora van Nieuwenhuizen en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) het voorstel toekomstbestendig maken.

Het wetsvoorstel is naar de Tweede Kamer gestuurd. De regels moeten op 1 juli 2019 ingaan. Hoe hoog de boete gaat worden is nog onduidelijk, voor appen in de auto betaal je momenteel een boete van 230 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.