Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 20 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

Was de bloedhete zomer saai of juist enerverend?

Hoe was het voor meteorologen om tijdens de snikhete zomer elke dag met het weer bezig te zijn? RTL-weervrouw Jennifer Faber was blij dat het eindelijk weer ging regenen, terwijl Jaco van Wezel van Weeronline juist genoot van alle hitterecords.

Hitte

Faber: Voor mij als meteoroloog waren al die hete dagen saai. Elke avond vertelde ik in het weerbericht van RTL Nieuws weer hetzelfde: het wordt zonnig, heet en droog. Als je dat voor de zoveelste keer achter elkaar doet, gaat het een tikkeltje vervelen. Terwijl ik wel elke dag drie minuten moest zien vol te praten. Dat lukte natuurlijk wel, want er is altijd veel te vertellen over het weer. Godzijdank ging het op een gegeven moment weer regenen! Daar was ik dolblij mee. Van alleen maar hogedrukgebieden boven onze pet wordt geen enkele meteoroloog gelukkig.

Van Wezel: Ik heb me geen moment verveeld. Dat komt vooral omdat ik juist van extremen houd. Voor mij was die langdurige hitte dus genieten. Als je aan mij vraagt of ik liever een zomer als die van dit jaar heb of een reguliere zomer, is het antwoord simpel. Ik vind het mooi om in de cijfertjes te duiken en te kijken of we de hoogste temperatuur ooit zouden krijgen en om te kijken wat de gevolgen van de enorme droogte kunnen zijn. Natuurlijk heeft het huidige weerbeeld ook wel wat, hoor. De dagelijkse weerberichten zijn iets interessanter, omdat er veel afwisseling is. Komt er ergens een front aan? Gaan er buien vallen en zo ja, waar? Maar ik vind het spannender als we na langdurige hitte echt serieuze onweersbuien krijgen.

Zorgen

Faber: Gelukkig zijn wij Nederlanders keien in watermanagement, maar de situatie was door de droogte natuurlijk wel zorgelijk. We mogen ook blij zijn dat we het ‘afvoerputje’ van Europa zijn; er stroomt vanuit andere landen genoeg water ons land in. Maar als dit soort zomers de tendens in ons land worden, heeft dat natuurlijk wel grote gevolgen voor de landbouw, de scheepvaart en de drinkwatervoorziening. Dan moet je op een gegeven moment de vraag stellen: welk van deze drie onderdelen geven we voorrang? Ik snap dat sommige mensen het heerlijk vinden als het dagenlang achter elkaar 30 graden is, maar voor ons landje is een ouderwetse Hollandse zomer met 23 graden, een briesje en af en toe een bui beter.

RTL-weervrouw Jennifer Faber. Foto: RTL

Van Wezel: Door de klimaatverandering ligt de basistemperatuur nu iets hoger dan een paar jaar geleden. Daardoor tikken we veel sneller het aantal van 100 warme dagen per jaar aan. Het land was op een gegeven moment zo droog, dat het niet meer uitmaakte uit welke richting de wind kwam. Het bleef toch wel warm. Normaal gesproken zorgt lucht uit het noorden voor verkoeling, maar nu bleef het gewoon heet. Zóveel energie kwam er van de zon af. Maar de conclusie is dat we het in Nederland vrij goed voor elkaar hebben om hier op de juiste manier mee om te gaan.

Drukker

Faber: Ik word in winkels niet altijd herkend door mensen. Dus dan zeggen mensen in de rij tegen me: ik hoorde dat het morgen wéér boven de 30 graden wordt. Dan zeg ik maar: oh, echt? Hahaha. Tijdens feestjes vragen mensen aan mij ook niet heel vaak dingen over het weer. Tijdens de snikhete dagen waren het vooral de media-aanvragen die het iets drukker maakten. Vooral als het komkommertijd is, merk je dat het weer het nieuws bepaalt. Dus heb ik veel over de hitte en droogte kunnen vertellen tegen journalisten.

Van Wezel: Ik vind het heel leuk om duiding bij het weer te geven. Dan probeer ik zo goed mogelijk uit te leggen hoe het nou toch komt dat het al dagen achter elkaar zo warm is. Vooral toen we richting de 38 graden gingen, werd ik veelvuldig gebeld door journalisten. Altijd leuk om over het weer te vertellen. Nu het weer een iets normale zomer is geworden, raken we helaas eerder uitgepraat over het weer.

Jaco van Wezel achter zijn bureau bij Weeronline.

Thuis

Faber: Op een gegeven moment was het 30 graden in mijn huis en kon ik amper meer slapen. Dat was ook een reden waarom ik zo blij was dat het weer regende. Ik werd gek van die hitte.

Van Wezel: Ik woon in een nieuwbouwhuis en door op het juiste moment te luchten was het prima uit te houden. Tijdens de hitteperiode heb ik een regenton aangeschaft, alvast voor volgend jaar. Dan hoef ik minder snel een beroep te doen op het kraanwater, want nu moest ik om de dag de tuin sproeien. De regenton stond nog maar net, toen het begon te regenen!

Klagen

Faber: Ik heb een tijdje in Zuid-Amerika gewoond en daar heeft bijna niemand het over het weer. Het is echt iets Nederlands om het daar zo vaak over te hebben. Ik denk omdat het weerbeeld zo vaak verandert en dat behoorlijke invloed heeft op ons dagelijks leven. Klagen hoort daar natuurlijk ook bij. Dan hoor je eerst: oh, lekker die zomer! En een paar dagen later: van mij mag het wel iets koeler! En als het dan eindelijk regent is men even blij. Maar daarna hoor je al snel: wanneer stopt het nou eens met regenen?!

Van Wezel: Dankzij ons zeeklimaat hebben we afwisselende seizoenen. In pakweg Spanje is het weer veel vlakker. Dus bij ons valt er gewoon meer over te praten. Op onze Facebookpagina vechten ze elkaar soms de tent uit. ‘Heerlijk dat het zo warm is!’ ‘Ben je gek, doe mij maar wat koeler weer.’ ‘Ja hallo, dat mag ik toch vinden?!’ Het geklaag en de discussies zullen altijd blijven. Gelukkig maar.

30 graden?

Faber: Zelfs in september kan het nog 30 graden worden, maar voorlopig is de kans op dergelijke temperaturen zeer klein. Maar uitsluiten doe ik het niet, want er zitten in de weerkaarten nog wel enkele uitschieters.

Van Wezel: Heel misschien dat we ergens in Limburg de komende weken nog de 30 graden aantikken, maar voorlopig is die kans slechts 4 procent. Langdurige hitte zoals in juli zullen we dit jaar niet meer krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.