Roxanna was depressief: ‘Wilde alleen maar slapen’
„Er zijn dagen geweest dat ik mijn bed niet uitkwam.” Roxanna van Gelderen (35) heeft een halfjaar lang te kampen gehad met een zware depressie. Inmiddels blogt ze op haar website Roxxandstuff over haar dagelijkse gevechten.
„Mijn depressie is eigenlijk ontstaan door een combinatie van erfelijke aanleg en factoren van buitenaf. Ik had er als kind ook al last van en de laatste jaren heb ik flink wat voor m’n kiezen gehad. Dat had als resultaat dat ik in een zware depressie belandde”, vertelt Roxanna aan Metro.
Geen energie
Dat had flinke gevolgen voor haar leven, zo vertelt ze. „Op het moment dat ik ’s ochtends wakker werd, had ik geen zin in de dag. Geen energie. Alles was te veel: opstaan, douchen, eten. Het enige wat je denkt, is eigenlijk: wanneer kan ik weer naar bed? Ik wilde er eigenlijk gewoon niet zijn. Gewoon slapen en voor de rest helemaal niets. Ik had de energie en concentratie gewoon niet voor dingen als lezen, een film kijken of zelfs een normaal gesprek voeren.”
Na het gitzwarte halfjaar heeft Roxanna het heft weer in eigen handen genomen. „Ik heb therapie gevolgd bij HSK, zij zijn gespecialiseerd in depressies. Zij hebben me handvatten gegeven om met mijn depressie om te gaan. Ook ben ik aan de medicatie gegaan. Die combinatie en mijn discipline en wil om eruit te komen hebben ervoor gezorgd dat ik met mijn depressieve gevoelens om kan gaan.”
Op de schop
De behandeling zou alleen weleens behoorlijk op de schop kunnen gaan. De Volkskrant meldde vanochtend dat zorgverzekeraar Menzis depressies en angststoornissen niet langer op grond van het aantal behandelingen gaat vergoeden. In plaats daarvan zou volgens eerdergenoemde medium worden gekeken naar prestaties.
Een gekke situatie, zo vindt Roxanna. „Ik denk dat er wel rekening mee moet worden gehouden met andere scenario’s. Ik ben bijvoorbeeld zelf eerst geholpen voor mijn depressie, maar gedurende de therapie zijn we erachter gekomen dat ik ook last had van Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS). Dan moet de behandeling ineens een hele andere kant op. Daar moet wel ruimte voor zijn.”
Lastig te zeggen
Ook Madeleine Verhoeven is kritisch. Zij heeft zelf lang met depressies geworsteld en behandelt ze nu middels massagetherapie in haar eigen praktijk Tesoro. „Het is heel lastig om te zeggen of iemand genezen is. Ik kan bijvoorbeeld nu goed met mijn gevoelens omgaan, maar een bepaalde kwetsbaarheid blijft".
Zelf vindt de 54-jarige Verhoeven dat niet erg. „Ik zie het meer als een waarschuwing wanneer ik verkeerd bezig ben. Maar ben ik dan volgens het boekje genezen of niet? Dat kun je van iemand die een depressie heeft gehad volgens mij niet zo makkelijk zeggen.”
Goedkoper én beter
Volgens Menzis wordt de zorg door het nieuwe systeem niet alleen goedkoper, maar ook beter. „Het klinkt misschien gek, maar goedkope zorg is beter”, zegt woordvoerder Joeri Veen tegen Metro. „Als een behandelaar het beter doet, wordt je over het algemeen sneller beter en daardoor kost de behandeling minder.”
„Het is ook niet zo dat we de behandeling alleen aan de hand van resultaat gaan betalen”, gaat hij verder. „We willen behandelaars alleen een extra prikkel geven om hun zorg beter en efficiënter te maken. Die mist in het huidige systeem. Deze verandering gaat niet ten koste van de patiënt, maar is zelfs in zijn voordeel.”