Mansplaining: weet je het als man wel beter?
Het kan zijn dat je je als man schuldig maakt aan ‘mansplaining’. Dan leg je, als man, aan een vrouw iets uit op een betuttelende of neerbuigende manier. Niet oké, natuurlijk. Om dit te voorkomen vroegen twee mannen raad aan schrijfster Kim Goodwin. Op fantastische wijze legde ze de mannen uit hoe ze mansplaining kunnen voorkomen – en meer mensen hadden hier baat bij.
Overzichtje
Om het de mannen zo makkelijk mogelijk te maken, maakte Goodwin een overzichtje met daarbij simpele en duidelijke vragen om te checken of je je niet schuldig maakt aan mansplaining.
I have had more than one male colleague sincerely ask whether a certain behavior is mansplaining. Since apparently this is hard to figure out, I made one of them a chart. pic.twitter.com/7DZ1RTrB3R
— Kim Goodwin (@kimgoodwin) July 19, 2018
Hoe werkt het?
Als je als man iets wil uitleggen aan een vrouw, moet je jezelf eerst het volgende afvragen: ‘heeft deze vrouw mij om uitleg gevraagd?’ Als het antwoord op deze vraag ‘ja’ is, zit je helemaal goed. Dan mag je de kwestie tot in de puntjes uitleggen. Vraagt een vrouw niet om uitleg? Dan moet je je afvragen of je wel meer kennis hebt dan de vrouw tegenover je.
‘Als ze meer relevante ervaring heeft en ze is een bekend expert, dan moet je gewoon je mond houden’. Want, legt Goodwin uit, dan ben je simpelweg aan het mansplainen. Heb je ongeveer dezelfde ervaring en weet je het eigenlijk niet zo goed, dan ben je ‘vermoedelijk aan het mansplainen’.
Toen Goodwin haar schema plaatste op Twitter, ging het viraal. „Duizenden vrouwelijke Twitteraars deelden de post en vroegen het om het op zakenkaartjes te printen of op het voorhoofd van mannen vast te nieten”, vertelt Goodwin aan de BBC.