Lombok is op dit moment ‘in één woord chaotisch’
Het Indonesische eiland Lombok werd zondag getroffen door een zeer hevige aardbeving met een kracht van 7,0. Op het eiland bevinden zich veel toeristen, waaronder een hoop Nederlanders. Uit de laatste berichtgeving omtrent de beving blijkt dat veel toeristen het eiland willen ontvluchten.
Alles begon ineens te schudden
De situatie in Lombok is volgens Kinga Droog dan ook „in één woord chaotisch” te noemen. Droog vertelt aan Metro dat ze in haar guesthouse was toen de beving plaatsvond. „We hoorden ineens veel lawaai. Ik dacht eerst nog dat het de buren waren, tot alles ineens begon te schudden.”
Samen met haar vriend rende Droog naar een open veld vlakbij hun kamer terwijl de grond aan het schudden was. „Onze buren zaten daar ook al gehurkt.” Droog vertelt dat ze na de beving pas door had dat er veel geschreeuw klonk en er veel scooters op straat reden.
„We hebben toen snel de scootersleutel gezocht en onze paspoorten, water, muggenspul en wat kleding in een rugzak gegooid en zijn de andere scooters achterna gereden.”
Droog geeft aan dat ze eigenlijk niet wisten waarom iedereen de berg opreed, maar dat ze later hoorden dat er een tsunamialarm was afgegeven. „Onderweg naar boven was het heel onrustig, en er werd veel getoeterd.”
Verschillende berichten
Eenmaal boven hoorden Droog en haar vriend veel verschillende berichten. Zo vertelde iemand dat het tsunamialarm inmiddels was ingetrokken, maar zei een ander dat ze uit veiligheidsoverwegingen beter de nacht op de berg konden doorbrengen. „Sommige mensen waren bij de zee gaan kijken en zeiden dat deze al teruggetrokken was.”
Ook Lonneke van der Meer vluchtte samen met haar vriend de berg op. „Ik was met een vriendin alvast naar een restaurantje – een soort boomhut – en mijn vriend was samen met een andere vriend een scooter halen. Ineens begon die hele hut te shaken en vielen er allemaal glazen naar beneden.”
Van der Meer vervolgt dat haar vriendin ook de aardbeving van vorige week had meegemaakt, waardoor ze meteen op scherp was. „We renden meteen naar beneden de straat op. Daar was het één grote chaos en super veel paniek.” De vriend van van der Meer kwam snel terug op een scooter en de twee zijn toen „als een speer de berg op gevlucht.”
Schade aan de noordkant veel erger
Zowel Droog als van der Meer geven aan dat er aan de zuidkant van het eiland bijna geen schade is. „Hier is iedereen oké, maar in het noorden is het nog veel heftiger” zegt van der Meer. „Vanmorgen voelden we nog een flinke naschok, toen kwam het besef eigenlijk pas echt. Maar hier gaat het leven meteen weer door, dat is in het noorden niet mogelijk” vult Droog aan.
Van der Meer vervolgt dat iedereen heel vriendelijk is. „Iedereen helpt elkaar. Ik kreeg vannacht een berichtje van onze chauffeur of we bij hem wilde slapen. En we zagen gister mensen op en neer naar beneden rijden om mensen naar boven te halen. Dus de sfeer is wat dat betreft heel prettig.”
Droog kwam uiteindelijk samen met haar vriend terecht bij een politiebureau, waar de agenten gratis water aanboden en matrassen op de grond hadden gelegd. „Op een gegeven moment zagen we via internet en het Nederlandse nieuws dat het tsunamialarm inderdaad was ingetrokken. Toen zijn we teruggegaan naar ons dorp.”
Geen overhaaste beslissingen
Van der Meer weet nog niet wat ze gaat doen. „Het is niet verstandig om in paniek beslissingen te maken. We laten de schrik nog even bezinken. Je weet nu sowieso niet waar je veilig bent. Als er nog een aardbeving in het noorden gaat komen dan zit je hier beter in Kuta, omdat de tsunami daar dan niet reikt en dan ben je minder veilig op Bali. Maar als er op land nog een enorme aardbeving komt, dan kun je beter in Bali zitten. Overal in Indonesië kunnen nu aardbevingen komen. Lombok lijkt nu heel onrustig, maar we weten gewoon niet wat er nog gaat gebeuren en wat we moeten doen.”
Er is inmiddels een hulplijn opgezet door het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de Nederlanders die zich op dit moment in Lombok begeven. En ook het Nederlandse Rose Kuis heeft de website Ik ben veilig opengesteld. Via deze site kunnen Nederlanders op Lombok laten weten hoe ze het maken. Omgekeerd kan het thuisfront gericht op naam zoeken naar familie of vrienden die in het getroffen gebied zijn.