Haai van 1 meter gespot bij strand Terschelling
In het water bij het strand van Hoorn op Terschelling is donderdag een haai gespot van minstens dan een meter lang. Nadat Jitze Bakker de vis in het water zag zwemmen meldde hij zijn ontdekking aan de zeehondenopvang op het eiland. Zij deelden de foto op Facebook.
Ongevaarlijk
Ook werden de strandwachten van Midsland en Formerum attent gemaakt op de aanwezigheid van het dier. De eilanders hebben SOS Dolfijn om advies gevraagd. Zij stelden vast dat het om een gevlekte toonhaai gaat. Deze haaiensoort, die ook wel gladde haai wordt genoemd, is wel vaker te zien voor de Nederlandse kust.
Maar moeten we bang zijn voor deze haai? Het antwoord is nee. Hij heeft geen enkele interesse in mensen en is ongevaarlijk voor ons. Er is dus geen enkele reden om het zeewater voor de kust van Terschelling te mijden tijdens een zonnig bezoekje aan het strand. Een gevlekte toonhaai kan 1,40 meter lang worden en leeft in ondiep water waar hij voornamelijk jaagt op kreeftachtigen. In de winter zoekt hij warmere wateren op.
Haaien in de Noordzee
In de jaren ’70 kwamen haaien veel vaker voor in de Nederlandse wateren en het lijkt erop dat ze steeds vaker voorkomen. De reden hiervan is onbekend, maar volgens deskundigen is de terugkeer van de haai goed voor de biodiversiteit in het Waddenzeegebied. Omdat hij bovenaan in de voedselketen staat, kan zijn terugkeer worden gezien als een teken dat de leefomstandigheden in het gebied zijn verbeterd.
De gevlekte toonhaai is niet de enige haaiensoort die in Nederlandse wateren voorkomt. Er zwemmen ook hondshaaien en doornhaaien, soorten die iets kleiner zijn dan de de op Terschelling aangetroffen haai, in de Noord- en Waddenzee.
In dieper water dat verder uit de kust ligt, komen ook grotere soorten voor zoals de haringhaai en de reuzenhaai. Deze laatste soort kan 10 meter lang worden en is na de walvishaai de grootste vis van de planeet. Toch hoef je ook voor deze haai niet bang te zijn omdat hij er een strikt vegetarisch dieet op nahoudt.