D. van Aken
D. van Aken Nieuws 9 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Code oranje voor extreem gevaarlijk weer

Het gaat donderdagavond stormen in Nederland en niet zo een beetje ook. Vooral het westen van het land krijgt te maken met extreem gevaarlijk weer. KNMI heeft daarom nu code oranje afgegeven.

Windstoten

In heel Nederland gaat het flink waaien en regenen, maar de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en Friesland krijgen het donderdagavond extra zwaar te verduren.

"Code oranje voor zeer zware windstoten van 80-110 km/u vanaf vanavond voor de westelijke provincies, IJsselmeer- en Waddengebied”, twitterde het KNMI.

Code geel

Elders in het land komen in de avond zware windstoten van 75-90 km/u voor. Hiervoor is code geel van kracht. De windstoten zullen in de nacht naar vrijdag het land verlaten, het laatst in het Waddengebied.

Code oranje betekent officieel: ,,Wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is”, legt het KNMI uit op de site.

Limburg

In Limburg is er inmiddels al flink wat regen gevallen. Op het vliegveld van Maastricht viel voor het middaguur al 11 mm regen, aldus Weeronline. Ook het oosten van Brabant, het noorden van Limburg en Gelderland zijn inmiddels nat geworden.

https://twitter.com/Henk_Prins/status/1027508029477068801

Volgens NOS-weerman Peter Kuipers Munneke treft het echte noodweer Zeeland tussen 18.00 uur – 0.00 uur, Zuid-Holland tussen 19.00 uur – 1.00 uur en trekt het zo steeds verder omhoog over het land.

Volgens Rijkswaterstaat kunnen de weersomstandigheden voor gevaarlijke situaties zorgen. ,,Zo kunnen takken van bomen vallen en is een kans dat bomen omwaaien. Hoewel veel bomen al blad verliezen staan de meeste nog vol in blad. Daardoor vangen ze veel wind. De droogte speelt ook een rol: daardoor kunnen bomen verzwakt zijn en eerder omwaaien. Op plekken waar veel neerslag in korte tijd valt, kan wateroverlast ontstaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.