Biseksuelen vinden uit de kast komen niet van belang
De meeste biseksuelen in Nederland vinden het niet nodig om ,,uit de kast te komen.” Ze vinden dat die informatie niet relevant is en weinig toevoegt. Dat blijkt uit een onderzoek van sociaal geograaf Emiel Maliepaard (29) van de Radboud Universiteit.
Belangrijk maar niet alomvattend
Volgens de universiteit is nooit eerder onderzoek gedaan naar het dagelijks leven van biseksuelen. Vier procent van de Nederlanders leidt een biseksueel leven en 15 procent heeft gevoelens voor zowel mannen als vrouwen. Zij beschrijven hun biseksualiteit als een belangrijk, maar geen alomvattend onderdeel van hun leven en vinden daarom dat daar geen nadruk op gelegd hoeft te worden.
,,De nadruk op een coming-out, ook in tv-programma’s, strookt niet met de alledaagse werkelijkheid”, zegt Maliepaard. ,,Zelfs wetenschappers stellen dat je dan pas je seksuele ontwikkeling afsluit en ten volle van vrijheid kan genieten. Maar de meeste biseksuelen zijn het daar helemaal niet mee eens. Ze maken geen geheim van hun gevoelens, maar praten er alleen over met door henzelf gekozen anderen als dat relevant is.”
Geen etiket
Anders dan homoseksuelen, transgenders en lesbiënnes hebben biseksuelen nauwelijks ,,voorvechters op de barricades”, stelt Maliepaard. ,,Deze groep heeft geen politieke drijfveer en wil geen etiket opgeplakt krijgen.” Om die reden heeft de landelijke belangenorganisatie voor biseksuelen ook maar een tiental leden volgens Maliepaard. Er is ook geen behoefte aan eigen café’s. Er zijn wel ontmoetingsplekken, maar die bevinden zich met name op internet.