Vondsten van de Douane: botten en oma’s drugskoffer
Voorbijrazende rolkoffers, knipperende informatieborden en duizenden zoekende blikken van reizigers. Het is druk op luchthaven Schiphol. Maar bij de Douane houden ze het hoofd koel. Want met de zomerdrukte is ook de strijd tegen verboden souvenirs en andere goederen naar een hoogtepunt gestegen. Metro nam een kijkje achter de schermen bij het aangiftepunt voor goederen afkomstig buiten de Europese Unie.
,,Good morning, is this your final destination?’’, de 37-jarige douanier Vérola de Weert begeleidt een reizigster naar een balie achter het aangiftepunt in de bagagehal. Terwijl De Weert de koffer planmatig uitpakt en controleert, vertelt de reizigster uit Mumbai dat ze voor een korte tijd in Nederland zal verblijven om vervolgens door te reizen naar Canada. Het gesprek verloopt gemoedelijk, maar De Weert houdt zichtbaar een kritische blik op de inhoud van de koffer. Zeker als er na een laag kleding een aantal in bubbelplastic gewikkelde pakketjes verschijnt.
Border Security
Drugs? Zorgvuldig ingepakte geldbiljetten? De gemiddelde ‘Border Security’-kijker wrijft de handen al verwachtingsvol in elkaar, maar het blijken onschuldige cadeautjes uit India. Swarovski-kristallen die nèt onder de maximale waarde vallen van meegebrachte geschenken. Met een hogere waarde had de vrouw er Nederlandse belasting over moeten betalen.
De Weert, een nuchtere blonde vrouw in groen-zwart douane-uniform, trekt na de controle de beschermende blauwe handschoenen uit. Wie ze eruit pikt heeft met verschillende factoren te maken. Opvallend gedrag, een heleboel bagage voor één persoon of een afwijkende kledingkeuze vergeleken met passagiers van dezelfde vlucht. De Weert zoekt naar ‘wat er niet klopt’ in de mensenmassa. Daarnaast controleert ze steekproefsgewijs.
Want als douanier weet De Weert als geen ander hoe belangrijk een open blik is. Zo zag ze tijdens een drugscontrole een afwijkend ingepakte koffer de scanner passeren. ,,Er klopte iets niet, dat was duidelijk. Ik keek langs het scanapparaat en zag dat de eigenares van de koffer een oud vrouwtje was. ‘Nou, als we hier wat in vinden dan eet ik mijn schoen op’, zei ik nog tegen een collega. Ruim drie kilo drugs lag er in verstopt. Dat verrast je wel.’’
En die verrassing blijft lang niet bij die ene keer. In de acht jaar dat De Weert op Schiphol werkt heeft ze van alles voorbij zien komen. Zoals de inhoud van een koffer die op de scan skeletachtige vormen aannam. ,,Zoiets had ik nog nooit gezien. Ik vroeg de eigenaar met verbazing of hij wellicht botten bij zich droeg. Nou, dat klopte. De man had olifantenbotten gevonden in Gabon, een land in Afrika. Omdat zijn zoontje binnenkort een spreekbeurt zou houden over het dier had hij de vondst maar voor hem meegenomen.’’
Boetes
De man draaide door de beschermde status van de olifant op voor een boete hoger dan duizend euro. En zo passeren er regelmatig passagiers langs de Douane die geen kwade bedoelingen hebben maar wel een boete opgelegd krijgen. De Douane zet daarom deze zomer extra in op voorlichting. Zo is er een app ontwikkeld waar veel regels te vinden zijn en kunnen reizigers via de social kanalen van de Douane om advies vragen.
,,Het is soms ook gewoon lastig om te herkennen wat je wel en niet mag meenemen’’, vertelt De Weert. Ook de douaniers zelf kijken elkaar bij sommige vondsten vragend aan. Daarom heeft een aantal van hen zich gespecialiseerd in bijvoorbeeld cultuurgoederen, flora en fauna of namaakproducten.
Slechte bedoelingen
Een deel van de vondsten uit het verleden is uit educatief oogpunt zelfs bewaard. In een ruimte van de Douane liggen onder meer opgezette dieren, bontjassen, koraal en namaakproducten. ,,Kijk bijvoorbeeld naar deze armband’’, De Weert wijst op een gevlekte accessoire dat op het eerste gezicht uit plastic lijkt te bestaan. ,,Dit is dus gemaakt van een zeeschildpad, ook een beschermd diersoort. Waarschijnlijk zonder slechte bedoelingen gekocht en de reiziger is een bedrag kwijt waar je nog een keer van op stedentrip zou kunnen gaan.’’
Waarmee moet je oppassen? (Meer info op de app; Douane Reizen )
- Tabak: Er ligt een maximum aantal op onder meer sigaretten en sigaren.
- Medicijnen: Het is alleen toegestaan om medicijnen voor jezelf of medepassagiers mee te nemen. De Douane kan vragen naar een medisch paspoort.
- Cadeaus (zelf gekregen of om te geven): De Douane int belasting over geschenken die duurder zijn 430 euro per persoon.
- Namaakproducten: Alleen toegestaan als het duidelijk voor eigen gebruik is.
- Dieren en planten: Veel dieren en planten zijn beschermd en mogen zonder vergunning Nederland niet in. Let ook op materiaal in bijvoorbeeld kleding of schoenen (bijvoorbeeld slangenleer of bont) en veren.
- Etenswaren: dierlijke producten mogen zonder certificaat Nederland niet in.