Raadgevend referendum definitief verleden tijd
Een krappe meerderheid van de Eerste Kamer heeft er dinsdagmiddag voor gezorgd dat het raadgevend referendum in Nederland de geschiedenisboeken in kan. Een meerderheid van 40 van de 75 Eerste Kamerleden stemden voor de afschaffing. De omstreden volksraadpleging werd eerder al weggestemd in de Tweede Kamer.
Kamer akkoord met afschaffen raadgevend referendum. 40 senatoren stemden voor de intrekking, 35 senatoren stemden tegen. https://t.co/hlrs73VjZC pic.twitter.com/j2BgcNvRsL
— Eerste Kamer der Staten-Generaal (@EersteKamer) July 10, 2018
SGP steunt regering
Ook in de Senaat was een er een krappe meerderheid (van de 75 zetels). Behalve de 38 senatoren van de vier regeringspartijen stemde ook oppositiepartij SGP (twee zetels) voor het schrappen van het referendum.
In hun regeerakkoord spraken VVD, CDA, D66 en ChristenUnie af een streep te zetten door het raadgevend referendum omdat het niet heeft gebracht ,,wat ervan werd verwacht".
De twee raadgevende referenda die er zijn geweest, waren steeds een tegenslag voor de regering. Zowel het referendum over verdere samenwerking met Oekraïne als dat over de nieuwe inlichtingenwet Wiv werd gewonnen door tegenstanders.
Hoewel regeringspartij D66 een van de initiatiefnemers was van de wet, stemde deze partij voor de afschaffing. De democraten zou ter vervanging van het raadgevend referendum een bindend referendum willen invoeren.