Meer kakkerlakken door aanhoudende warmte
De telefoon staat er nog net niet roodgloeiend, maar het is bij Beukema Ongediertebestrijding wel een stuk drukker dan tijdens voorgaande zomers. Vooral het aantal meldingen van kakkerlakken is opvallend. De oorzaak is eenvoudig: de aanhoudende warmte in ons land.
„Als het rond de 20 graden is, doet een eipakketje van een kakkerlak er drie weken over om uit te komen”, zegt Patrick Beukema, eigenaar van het ongediertebestrijdingsbedrijf. „Als de temperatuur tegen de 30 graden aanzit, dan kan dat al binnen dertien dagen gebeuren. Dus krijgen we in een kortere periode met meer kakkerlakken te maken.”
Vuilniszakken vol
Zijn grootste klus van deze zomer deed Beukema in Amsterdam Zuid-Oost, waar het in een flatwoning krioelde van de kakkerlakken. „Het leek wel of die beestjes de woning hadden overgenomen, zoveel waren het er. Duizenden. In totaal hebben we vijftig of misschien wel zestig vuilniszakken met kakkerlakken kunnen vullen. En dan heb ik het over die grote blauwe zakken… Het hele huis is leeggehaald en gereinigd, voordat de bewoonster weer kon terugkeren.”
De belangrijkste oorzaak van de kakkerlakkenplaag in de flat was een gebrek aan hygiëne. Er werd nogal vet gekookt en het gasfornuis was lange tijd niet schoongemaakt. Beukema: „Vet is het favoriete voedsel van kakkerlakken. Van een druppel vet kunnen vijf kakkerlakken 45 dagen eten.”
Een woordvoerder van Traas Ongediertebestrijding zegt dan ook dat een gebrek aan hygiëne een groter probleem is dan de hitte. „De afgelopen tien jaar is het aantal kakkerlakken in Nederland toegenomen, omdat er op een andere manier wordt schoongemaakt dan vroeger. Steeds meer chemische middelen worden verboden en dat is voor die beestjes natuurlijk ideaal. Verder reizen we meer, waardoor kakkerlakken steeds vaker vanuit andere landen worden meegenomen naar Nederland.”
Terwijl vakantiegangers zich na een dagje strand omkleden voor een avondje uit, kruipen de beestjes in de koffer om er bij thuiskomst weer uit te kruipen of vallen als de kleding richting wasmachine wordt gedragen. Ook kruipen de kakkerlakken graag in meubels. „Soms kom ik bij een huis waarvan ik denk: huh, zitten hier kakkerlakken? Grote oprit, mooi aangelegde tuin, schone keuken, et cetera. Maar dan blijken de bewoners een tweede huis in Marbella te hebben en onlangs enkele meubels van Spanje naar Nederland te hebben verhuisd.”
Wespen
De combinatie van het warme weer en terugkerende vakantiegangers klinkt als een sneeuwbaleffect als het om de Nederlandse kakkerlakkenpopulatie gaat. Beukema durft echter geen voorspelling te doen over een eventuele plaag. „Dat is moeilijk te zeggen. Feit is wel dat kakkerlakken zich door de warmte sneller ontwikkelen, net zoals de wespennesten nu groter zijn dan tijdens de voorgaande zomers. Daarom moeten mensen zo snel mogelijk actie ondernemen als ze kakkerlakken ontdekken.”
Hij preekt uiteraard voor eigen parochie, maar Beukema adviseert direct een ongediertebestrijdingsbedrijf te bellen. „Je kunt op internet gaan uitpluizen wat je moet doen als je kakkerlakken in huis hebt, maar dat kost tijd. En er moet zo snel mogelijk worden ingegrepen. Wij hebben de kennis in huis en kunnen de beestjes zo snel mogelijk opsporen door bijvoorbeeld hun sporen te herkennen.”
Doodtrappen
Mogen we wel (van schrik) een kakkerlak doodtrappen als we er eentje tegenkomen of vermenigvuldigt hij zich dan in razend tempo, omdat de eitjes op die manier worden verspreid? Beukema moet lachen om het fabeltje. „De meest voorkomende kakkerlak in Nederland is de bruinbandkakkerlak en die legt zijn eitjes op een veilige plek. De Surinaamse kakkerlak draagt zijn eipakketjes onder zijn buik en die komt ook voor in Nederland. Maar stel dat je daar op gaat staan, is de kans heel klein dat alle eitjes daarna nog uitkomen.”