‘Ik baalde als iemand m’n wijnglas niet vol schonk’
Dat alcohol compleet is ingeburgerd in onze samenleving, frustreert detoxcoach Jacqueline van Lieshout (43). „Mensen hangen de vlag uit zodra je zegt dat je niet langer rookt, maar als je zegt dat je stopt met alcohol, word je aangekeken alsof je gek bent.”
Van Lieshout is detoxcoach, oprichtster van de online cursus Ontwijnen.nl en ervaringsdeskundige. Tot twee jaar geleden dronk ze zo’n drie dagen per week. Op dinsdagavond (‘welverdiend na een dag hard werken’), op vrijdag in het café en op zondagmiddag (‘het is immers weekend’).
Kleine glazen
Alcohol was voor mij zo vanzelfsprekend, zegt Van Lieshout uit het Noord-Hollandse Overveen. „Ik baalde gewoon als we naar vrienden gingen die kleine wijnglazen hadden en ‘m dan ook nog eens halfvol schonken. En toen ik mijn man net kende, heb ik meteen uitgelegd dat hij mij niet hoeft te vragen of ik nog eentje wil als we samen wijn drinken. ‘Je kunt gewoon bijschenken als het glas leeg is’, zei ik dan.”
„Op een gegeven moment was ik helemaal klaar met die katers”, gaat Van Lieshout verder. Ze wilde daarom stoppen, maar dat viel niet mee. Niet alleen vanwege stemmetjes in haar hoofd die zeiden: ‘Je kan toch wel blijven drinken tijdens gelegenheden?’, maar ook vanwege haar omgeving. „Eerst vinden mensen het leuk voor je, maar al snel moet je je voortdurend verantwoorden. Of ik misschien zwanger was?, werd regelmatig gevraagd. Toen ik een weekendje weg wilde met vrienden, zei een van hen: ‘Als je geen alcohol drinkt, hoef je ook niet mee’.”
‘Het hoort erbij’
Deze week blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit en het Sociaal Cultureel Planbureau dat hoogopgeleide vrouwen het vaakst alcohol drinken van Europa. „Drank hoort bij het leven”, verklaart Van Lieshout. „We passen het toe bij alle gelegenheden en seizoenen. In de zomer hoort een roseetje op het terras, in de herfst drinken we een bockbiertje of een ‘mooie’ rode wijn en in december vieren we de feestdagen met champagne en wijn.”
De kerstdagen vielen haar dan ook zwaar, herinnert ze zich nog goed. „Ik stond in een pan met soep te roeren, toen mijn broer ineens een fles rode wijn tevoorschijn haalde. De tranen sprongen me direct in de ogen.” Ze is even stil. „Maar die emoties hebben er misschien wel voor gezorgd dat ik het juist volhield. Want als ik zelfs om een glas wijn moet huilen, is het waarschijnlijk beter om te stoppen.”
Zeventien kilo kwijt
Inmiddels heeft ze er helemaal vrede mee. Ze drinkt geen druppel meer en wil niet meer anders. „Ja, ik kon tijdens gelegenheden blijven drinken, maar ik weet van mezelf dat ik dan van ieder moment een gelegenheid maak.” Toch krijgt ze nog regelmatig de vraag of ze niet af en toe mee kan doen. En dat is eigenlijk raar, vindt ze. „Als iemand stopt met roken zeggen we toch ook niet dat je toch af en toe nog eentje kunt nemen?”
Nu Van Lieshout gestopt is, voelt ze zich stukken beter. „Ik voel me actiever, blijer en fitter. Er is zeventien kilo afgesmolten, ik slaap beter en heb weer zin om te sporten. En de etentjes en feestjes zijn, echt waar, net zo gezellig.”
Xtc
Met haar platform Ontwijnen.nl helpt ze vrouwen met het stoppen met drinken. Faliekant tegen alcohol is ze niet: „En ik wil ook niet met het belerende vingertje wijzen, maar ik wil mensen wel bewuster maken. Alcohol is namelijk de enige harddrug waarbij je jezelf moet verantwoorden als je het niet neemt.”
Dat komt doordat alcohol sociaal geaccepteerd is, zegt Kees Kramers, klinisch farmacoloog aan het Radboud UMC en xtc-expert. Niet dat hij zijn studerende kinderen aan de xtc wil helpen, maar hij geeft wel toe dat hij liever ziet dat ze af en toe een xtc-pil nemen dan dat ze dagelijks grote hoeveelheden alcohol drinken.
„Alcohol brengt zoveel schade met zich mee. Het is puur vergif”, zegt hij. Tijdens zijn werk als internist ziet hij dagelijks hoeveel ellende alcohol kan veroorzaken. „Xtc kent ook zijn eigen problemen, maar ik heb maar twee of drie keer meegemaakt dat iemand in de problemen is gekomen door xtc.”
„Van roken weet iedereen inmiddels hoe slecht het is", besluit hij. „Ik hoop dat over tien jaar datzelfde geldt voor alcohol.”