Hoe neem je veilig een frisse duik?
Door het aanhoudende warme weer, nemen meer en meer mensen een duik in verfrissend natuurwater. Een bijkomend gevolg van de hitte is echter dat veel stilstaand water op het moment last heeft van blauwalg. Maar wat is blauwalg nou eigenlijk en kun je nog wel veilig zwemmen? Metro zoekt het voor je uit aan de hand van vijf vragen.
1. Wat is blauwalg?
Blauwalg komt voornamelijk voor in stilstaand water, bijvoorbeeld in meren en plassen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn het geen algen, maar is het een bacterie. Om precies te zijn, zijn het cyanobacterien. Deze bacterie leeft van licht, koolstofdioxide en voedingstoffen die zich in het water bevinden. Als het water warmer is dan 20 graden, dan kan dat de oorzaak zijn van de groei van blauwalg.
Blauwalg vormt een laag op het water en indien de onderkant van die laag afsterft komen er gifstoffen vrij. Deze gifstoffen zijn schadelijk voor mens en dier.
2. Waar kun je blauwalg aan herkennen?
Indien er blauwalg in het water aanwezig is, dan is dat vrij snel zichtbaar. Het water is minder helder, en er drijft een olieachtige vlek op het water. De vlek heeft een groene, of roodbruine gloed en vaak drijven er bolletjes aan de oppervlakte. Is er veel blauwalg, dan kan het water stinken. Pas als de bacteriën doodgaan kleurt het water blauw.
3. Wat zijn de symptomen?
Heb je in water gezwommen waar blauwalg in ligt dan kun je last hebben van hoofdpijn, huiduitslag, maagkrampen, misselijkheid, braken, diarree, koorts, oogirritaties, of een pijnlijke keel. Deze verschijnselen treden meestal binnen 12 uur op en houden vijf dagen aan, meestal verdwijnen de klachten vanzelf.
4. Hoe ziek word je ervan?
Je kan slechts in aanraking komen met het gif, als het via je mond je lichaam binnenkomt. Tevens hangt het af van de hoeveelheid blauwalg die je binnenkrijgt. Kinderen zijn in dit geval een kwetsbare groep, omdat zij tijdens het spelen veel water binnen kunnen krijgen. Indien iemand snel te maken krijgt met ernstige klachten is het verstandig de huisarts te raadplegen.
5. Kan er iets gedaan worden om blauwalg te voorkomen?
Om blauwalg in het water te voorkomen is het belangrijk de kwaliteit van het water op peil te houden. Het is hiervoor van belang dat er zo min mogelijk voedingstoffen in het water terecht komen. Daarnaast wordt er druk geëxperimenteerd met mosselbedden. Het water in de buurt van mosselbeden zou namelijk helderder zijn.
Tot slot kun je door zelf goed op te letten voorkomen door blauwalg te zwemmen. Duik dus niet zomaar het water in, maar let op eventuele aanwijzingen in het water.