Extreem warme zomer, straks een natte herfst?
Wie had een paar zomers geleden verwacht dat we nu blij zouden zijn met een beetje regen? In de maand juli is sinds het begin van de regenmetingen nog nooit zo weinig neerslag gevallen als dit jaar. Landelijk viel er slechts 11 millimeter regen, waarmee het record van 1921 van 16 mm wordt gebroken, meldt Weeronline.
Misschien heb je dinsdagochtend 31 juli al wat regen gehad, want op de laatste dag in juli kan er nog wel wat regen vallen. Weeronline verwacht dat er qua landelijke neerslag nog een millimeter bij komt. Met ongeveer 330 uren is juli ook de zonnigste julimaand sinds 1906. Het oude record werd in juli 2006 gevestigd met 316,3 uur.
Moeten we ons zorgen maken?
Niet alleen in Nederland valt er weinig neerslag, ook in andere delen van de wereld valt er extreem weinig water uit de lucht. ,,Zelfs in Fins Lapland lagen mensen afgelopen week op het strand met 30 graden,” zegt Johnny Willemsen, metreoloog bij Weeronline aan Metro.
De meteoroloog legt uit dat deze extreme droogte deels wel te maken kan hebben met global warming. ,,Door global warming worden de extremen vergroot. Uitzonderlijke seizoenen zijn er altijd al geweest, maar door de global warming zijn de verschillen wel wat groter geworden, de variëteit neemt toe.” Volgens Johnny Willemsen kan het in de zomer daardoor dus een stuk heter en droger zijn. ,,Maar het kan ook zijn dat we volgend jaar weer een natte zomer hebben. Een warmere wereld betekent ook meer neerslag. Die neerslag moet ergens vallen.”
Kunnen we rekenen op een natte herfst?
,,Dat is nog moeilijk te zeggen. De Noordzee is nu relatief gezien een stuk warmer dan normaal, daardoor zou het kunnen dat we in de herfst en winter meer regen kunnen verwachten.”
Wel verhoogt de aanhoudende hitte op verschillende plekken de kans op bosbranden. Zelfs in het normaal zo koude Siberië woeden momenteel bosbranden. Ook onder andere Zweden, Griekenland en Californië worden geteisterd door natuurbranden en droogte.
Zonnigste maand juli
Als het aantal zonuren op de laatste dag van juli inderdaad op de verwachte 330 uur uitkomt, dan is juli 2018 tevens de zonnigste maand ooit geregistreerd. Het record aantal zonuren werd in mei 1989 gemeten met 329,2 uur. Het weerbureau zegt daar dinsdagavond uitsluitsel over te kunnen geven.
Wat temperatuur betreft is deze julimaand de op twee na warmste ooit. De maandgemiddelde temperatuur in De Bilt bedraagt volgens Weeronline 20,7 graden. Het normale gemiddelde in juli ligt op 17,9 graden. De warmste maand ooit blijft juli 2006 met 22,3 graden recordhouder, gevolgd door juli 1994 met 21,4 graden.