Angst voor Nederland zonder drinkwater niet nodig
‘Drinkwater loopt gevaar’ schreef het AD maandagochtend naar aanleiding van uitspraken van verschillende onderzoekers dat ons land zonder drinkwater kan komen te zitten. Waterbedrijf Vitens begrijpt de opmerking, maar bang zijn voor dat er straks geen water meer uit de kraan komt, is niet nodig.
Zorg op de lange termijn
Eerder zei Vitens tegen Metro dat het water voorlopig niet op kan raken. Toch is dat anders op de lange termijn, legt Bram Inklaar uit aan Metro. „Het kan voorlopig niet opraken, dat is ook zo. Maar voor de langere termijn heb je andere vragen dan voor de korte termijn. Het gaat in dat geval om de kwaliteit en kwantiteit van drinkwaterbronnen.” Inklaar vertelt dat de huidige drinkwaterbronnen beschermd zouden moeten worden tegen schadelijke stoffen die van bijvoorbeeld de industrie of landbouw af komen. „En je moet strategische watervoorraden reserveren om de watervraag op lange termijn het hoofd te kunnen bieden.”
Het klimaat, de alsmaar groter wordende vraag naar water en de steeds drukker wordende bodem van Nederland spelen een grote rol in de zorg om het drinkwater. „Die zorgen ervoor dat je niet op deze voet kan doorgaan met water produceren, want dan heb je over veertig jaar niet genoeg. Je moet als Nederland deze ontwikkelingen meenemen in je plannen.”
Als burger kunnen we daar op de lange termijn zelf eigenlijk niet zo veel aan doen. De verantwoordelijkheid ligt hierin vooral bij de provincies en de overheid. Daar is ook Vitens mee bezig. „We proberen als watersector en samen met branchevereniging Vewin deze ontwikkelingen onder de aandacht te brengen bij de provincies en het Rijk. We proberen duidelijk te maken hoe belangrijk het is dat er straks genoeg ruimte is om deze watervraag aan te kunnen", aldus Inklaar.
Niet vanzelfsprekend
Toch moeten we niet vergeten dat drinkwater niet altijd en overal vanzelfsprekend is. „We moeten ons wel realiseren dat drinkwater een hoeksteen is van een gezonde en florerende samenleving. We hebben met z’n allen de plicht om ervoor te zorgen dat we over veertig en vijftig jaar voldoende en schone drinkwaterbronnen hebben."
Hoewel we op de lange termijn als burger niets tegen de grote watervraag kunnen doen, kunnen we dat op de korte termijn wel. De hitte houdt voorlopig in ieder geval nog aan en dat betekent dat Vitens en andere waterbedrijven nog steeds op volle toeren moeten draaien. Probeer daarom minder vaak te douchen en bijvoorbeeld niet de wasmachine aan te zetten tussen 06:00 en 09:00 uur ‘s ochtends en 18:00 en 22:00 uur ‘s avonds.