Afval scheiden op het station? Het heeft geen zin!
Let jij op het station er altijd goed op in welke prullenbak je precies je lege koffiebeker gooit? Het scheiden van afval op stations blijkt nu op verschillende stations helemaal geen zin te hebben. Het afval wordt namelijk niet gescheiden opgehaald en belandt allemaal op één hoop.
Geen subsidie
Op onder andere Utrecht CS en Amsterdam CS vindt de treinreiziger tweekleurige afvalbakken, waarin papier en restafval apart worden ingezameld. Bovenop de afvalbakken staat precies welk afval in welke bak hoort. Maar in veel gevallen belandt het papier en restafval samen op één hoop in de container.
Het probleem? Te duur, volgens de NS. Bovendien werkt het ophalen van het gescheiden afval niet altijd. Op station Zwolle werden enige tijd plastic, blik en drankkartonnen gescheiden, maar dat werd te duur. „Ons afval wordt gezien als bedrijfsafval, we krijgen geen subsidie”, vertelt de NS tegen Trouw.
Zelfontworpen containers
Voor ieder station geldt een ander beleid, waardoor er geen grote oplossing te vinden. Amsterdam CS is het station waar dagelijks het meeste afval wordt weggegooid: de schoonmakers verwerken hier drieduizend kilo afval per dag. Maar de milieustraat heeft geen combicontainers met twee afvalvakken, waardoor de kranten en de bananenschillen uiteindelijk in dezelfde container terecht komen.
Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de schoonmaak op Amsterdam CS heeft nu zelf een container ontworpen waarbij het afval wel gescheiden kan worden. Sinds vorige week zijn deze ingezet. Op de kantoren van de NS op Amsterdam CS zijn überhaupt nog geen gescheiden afvalbakken te vinden.