Zaadjes zo groot als knikkers in de lucht gooien
Ontbossing is in Kenia een groot probleem. Hier is een creatieve oplossing voor bedacht met een bijzonder object: een katapult.
Nee, het is geen levensgrote katapult, maar zo’n kleine waarmee onze vaders kattenkwaad uithaalden toen ze nog jong waren. Maar wat doen de zaadballetjes dan precies? Seedballs Kenya gebruikt de katapulten onder andere, tijdens voorlichtingen op scholen, om zaadballetjes in de lucht te schieten. Dit doet de organisatie zodat de zaadballetjes verspreid worden en vervolgens kunnen bloeien en de kinderen hebben een leuke tijd. Het is wel veel effectiever om het vanuit een vliegtuig te verspreiden in plaats van katapulten te gebruiken, maar toch.
De zaadballetjes kwamen als een creatieve oplossing. Kenia heeft namelijk te maken met extreme ontbossing wat vervolgens voor uitdroging zorgt. De boomzaadjes zijn verpakt in houtskool en bevatten voldoende voedingsstoffen. De houtskool zorgt ervoor dat insecten en vogels de zaadjes niet kunnen pikken en dat het zaadje beschermd is tegen hete temperaturen. Wanneer het dan regent, verdwijnt het houtskoollaagje en blijft er een zaadje over dat vervolgens kan groeien.
Het is volgens Seedballs Kenya heel effectief om dit te doen. Eén zo’n zaadje kan namelijk verantwoordelijk zijn voor de groei van een miljoen andere bomen en zo dienen als een ‘moederboom’. Kenia heeft dit hard nodig, het land kapt dagelijks ongeveer 5,6 miljoen bomen. Op deze manier kunnen ze in Kenia snel nieuwe bomen kweken. Het is vergeleken met de bekendere manieren om ontbossing tegen te gaan best goedkoop: per balletje 0,017 eurocent.
Dit initiatief is niet alleen goed om ontbossing tegen te gaan, het zorgt er ook voor dat giraffen geen bedreigde diersoort hoeven te zijn, 90 procent van de bevolking het huis kan blijven verwarmen en dat de gewassen weer goed kunnen groeien.
Deze creatieve oplossing zal niet binnen de grenzen van Kenia blijven. Colombia, Malawi en India zijn drie landen die de organisatie benaderd hebben om te kijken of het ook in die landen kan. Mocht je op vakantie gaan naar India en opeens zo’n dergelijk balletje tegen je hoofd krijgen, geef het dan vooral wat water en help met de bomengroei.
Benieuwd geworden naar meer? Bekijk dan het filmpje van BCC.