Streekvervoer gaat voor onbepaalde tijd staken
Buschauffeurs in het hele land leggen maandag 25 juni voor onbepaalde tijd het werk neer. Dat heeft vakbond FNV aangekondigd.
Hardere acties
De staking geldt voor bijna al het streekvervoer in Nederland. Het gaat om streekbussen en regionale treinen die niet zullen rijden. Reden van de staking is een lang lopend conflict met de werkgevers over werkdruk en lonen.
Landelijke staking in streekvervoer vanaf maandag 25 juni https://t.co/H19rl4sOXS #fnv
— FNV (@FNV) June 19, 2018
Volgens de bond is de verharding van de acties het gevolg van ,,onwil” bij de werkgevers. Cao-onderhandelingen zijn vastgelopen. Nog maar enkele dagen geleden werden twee bemiddelaars aangesteld om een uitweg uit de impasse te vinden. ,,Zij krijgen dus in ieder geval deze week de tijd om met name de werkgevers te bewegen om concrete en goede afspraken te maken over werkdruk en loon”, aldus FNV.
Plaspauze
Werknemers in het streekvervoer staakten al meerdere keren. Op 30 april en 1 mei hielden ze een landelijke staking, daarna kregen de acties regionaal een vervolg in estafettevorm.
De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en elke tweeënhalf uur een (plas)pauze. Werkgeversorganisatie VWOV zegde eerder toe de plaspauzes mogelijk te maken, maar daarmee was de angel nog niet uit het conflict.
Verrast
De werkgevers zijn verrast over de aankondiging van de staking. ,,Er zijn bemiddelaars aan het werk. We zijn oprecht verrast en beraden ons op vervolgstappen”, aldus een woordvoerster.
Schoolkinderen
Basisscholen voorzien geen grote problemen als gevolg van de staking. ,,De meeste kinderen in het basisonderwijs worden door hun ouders naar school gebracht. Daarbij staan de scholen vaak in de buurt van waar de kinderen wonen. Het kan wel wat overlast veroorzaken maar ik denk dat het wel meevalt”, zegt een woordvoerder van de PO-Raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs.
Hij denkt dat de stakingen wel problemen voor middelbare scholen opleveren. ,,Die scholieren moeten vaak wel met de bus naar school”. Een woordvoerster van de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, de VO-raad, kon dinsdagochtend nog geen inhoudelijke reactie geven.