Kwart van de Nederlanders dit jaar niet met vakantie
Een kwart van de Nederlanders zegt deze zomer niet op vakantie te gaan. Voornaamste reden om niet de koffers te pakken: vakantie is duur!
Stijging
Nibud doet jaarlijks onderzoek naar de besteding van het vakantiegeld. 54 procent van de respondenten van de enquête zegt dat met vakantie gaan te duur is. Een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 42 procent dat nog vond.
Mensen met een uitkering of beneden modaal inkomen vinden vakantie het vaakst te duur. Zij zijn daarnaast ook de groep die een tripje naar de zon het vaakst laten schieten: dit jaar zegt 42 procent van deze groep niet op vakantie te gaan.
Nederlanders gaan gemiddeld vijftien dagen op vakantie. De helft van de ondervraagden geeft hier niet meer dan 1500 euro aan uit. Vorig jaar zei de helft van de geënquêteerden nog dat 2000 euro het maximum was wat aan vakantie besteed kon worden.
Schulden
Nederlanders gebruiken het vakantiegeld steeds vaker voor het aflossen van schulden of het doen van grote aankopen. Toch wordt de jaarlijkse bonus nog altijd het meest gebruikt voor de vakantie of om van te sparen. Mensen die wel op vakantie gaan en daarvoor de jaarlijkse bijdrage gebruiken, zeggen dit jaar zuiniger aan te zullen doen.
Ongeveer 17 procent van de ondervraagden gebruikt het vakantiegeld voor het aflossen van schulden of voor betalingsachterstanden. Dit percentage loopt sinds 2010 gestaag op. Bijna twee op de tien respondenten zegt het geld te gebruiken voor grote aankopen. Dit was een jaar eerder nog 12 procent.
ZZP’ers
Mensen met wisselende inkomsten zoals uitzendkrachten, oproepkrachten, ondernemers en zzp’ers gaan in vergelijking met mensen in loondienst minder vaak op vakantie. Ondervraagden met een vast contract boeken vaak meerdere vakanties per jaar en maken zich minder zorgen over de kosten die vakanties met zich meebrengen.
Verder blijkt uit de Nibud-enquête dat de meeste Nederlanders het jaarlijkse vakantiegeld het liefst in één keer uitbetaald krijgen.