‘Basisinkomen zorgt voor meer armoede’
Invoering van een basisinkomen in Nederland is een slecht idee. Als middel om armoede te bestrijden werkt het averechts: er worden meer mensen arm dan dat er uit armoede ontsnappen.
Dat schrijft NRC op basis van onderzoek van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck van de Universiteit Antwerpen. Deze woensdag presenteren de onderzoekers hun bevindingen op een symposium in Utrecht. De studie is gefinancierd door het Nederlandse Instituut Gak.
‘Knettergek’
Met een basisinkomen ontvangt iedere Nederlander een vast inkomen van de overheid, ongeacht hij of zij andere inkomens heeft of werkt. De Belgische wetenschappers berekenden voor hun analyse een basisinkomen van 702 euro per maand per volwassene.
Eén van de onderzoekers vertelt aan de krant dat Nederland „knettergek" zou zijn als het basisinkomen wordt ingevoerd. Als alle uitkeringen worden afgeschaft om te besparen, zal er nog een bedrag van 44 miljard euro overblijven dat gefinancierd moet worden door de overheid om het basisinkomen te kunnen invoeren.
Nauwelijks positieve effecten
Het onderzoek benadrukt dat Nederland in internationale vergelijkingen hoog scoort qua arbeidsmarkt en sociaal stelsel. Voor het basisinkomen zijn geen economische argumenten, concluderen de onderzoekers. De effecten op lange termijn laten zich niet voorspellen, voor positieve effecten op korte termijn zijn „helaas bitter weinig aanwijzingen”.