Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 2 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Nederland gaat bijna 1,5 keer zoveel betalen aan EU

Door het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zit er straks een gat in de Europese begroting. Dat moet opgevangen worden door de resterende lidstaten, dus ook Nederland.

Op dit moment gaat er op jaarbasis uit onze staatskas zeven miljard euro naar de EU. Volgens de nieuwe begroting (die zal gelden van 2021 tot 2027) kan dit oplopen tot bijna tien miljard euro.

Geen vaste korting

Nederland is al een land dat relatief veel betaalt aan het Europese bestuursorgaan, een van de zogenaamde nettobetalers. Kierdoor kon het lange tijd op een vaste korting op afdracht van 1 miljard euro. Deze dreigt nu ook te verdwijnen. Wel wordt gesteld dat landen die onevenredig veel af moeten dragen een correctie tegemoet kunnen zien.

Verder is Nederland het niet helemaal eens met de verdeling van de begroting. Nog geen kwart zou namelijk geïnvesteerd worden in nieuwe ontwikkeling, terwijl landbouw en het economisch weerbaar maken van arme regio’s grotere kostenposten zijn.

Grensbewaking

Wel is de regering blij met het gegeven dat de het geld dat voor migratie en grensbewaking (vooral bij Italië en Griekenland) bijna verdriedubbeld gaat worden tot 30 miljard euro.

Brussel gaat verder inzetten op een ruimer budget dan het huidige, van bijna 1.000 miljard euro voor de periode 2014 tot en met 2020 tot 1.300 miljard (verspreid over zeven jaar). Dit verschil moet niet alleen met verhogingen voor de lidstaten gepaard gaan, maar ook zal er gekeken worden naar een extra heffing op plastic verpakkingen.

Voorstel

Overigens is de begroting slechts een voorstel, die de discussie zal moeten opstarten. De regeringsleiders en de leden van het Europees Parlement moeten uiteindelijk nog instemmen met de voorgestelde begroting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.