Eenzame Chinees (85) stelde zichzelf ter adoptie
De Chinese Han Zicheng had geen vrouw meer en geen contact met zijn twee kinderen. Uit eenzaamheid besloot hij zichzelf daarom ter adoptie te stellen: ‘Eenzame, sterke man, kan winkelen, koken en voor zichzelf zorgen’.
Wanhoop
Han is een van de tientallen miljoenen ouderen in China die erg eenzaam is. Hij was wanhopig op zoek naar gezelschap. Op een koude decemberdag bracht zijn radeloosheid hem daarom op het idee om zichzelf ter adoptie te stellen. In een bushokje in de buurt van zijn huis in Tianjin, ten zuidoosten van Peking, hing hij een briefje op: „Eenzame oude man van tachtig. Sterk lichaam. Kan winkelen, koken en voor zichzelf zorgen. Geen chronische ziektes.”
De eenzame man wilde niet naar een verpleeghuis, schrijft The Washington post. Hij hoopte dat hij door een zorgzame familie geadopteerd zou worden, die hem zou voeden en uiteindelijk zijn lichaam zou begraven als hij dood was.
Vriendschap
Han deed hard zijn best om een adoptiegezin te vinden. Toen hij een briefje met de oproep op een winkelruit plakte, werd hij opgemerkt door een vrouw. Ze maakte er een foto van en plaatste het op social media. Han’s oproep werd daarop ook opgemerkt door lokale media.
In de maanden daarna stopte zijn telefoon maar niet met rinkelen. Een lokaal restaurant bood hem eten aan en een journalist beloofde hem te bezoeken. Uiteindelijk bouwde hij een vriendschap op met een 20-jarige rechtenstudent.
Angst
Toch lukte het Han niet de familie te vinden waar hij zo wanhopig naar op zoek was. De telefoontjes werden op een gegeven moment minder en de eenzame man kreeg de angst dat hij alsnog in eenzaamheid zou sterven. The Washington Post besloot hem in de gaten te houden om te kijken hoe zijn oproep uitpakte. Maar de afgelopen weken werd het contact steeds minder en kreeg de krant Han niet meer telefonisch te pakken.
In zijn laatste dagen probeerde Han alsnog contact op te nemen met verschillende organisaties, waaronder een organisatie voor preventie van zelfmoord. Ook belde hij nog regelmatig met de rechtenstudent.
Zijn dood bleef lang onopgemerkt in Tianjin, de plaats waar Han woonde. Zijn grootste angst was om in eenzaamheid te sterven. Volgens The Washington Post is deze angst gelukkig niet uitgekomen. Toen het moment eenmaal was aangebroken, bracht iemand Han naar het ziekenhuis en bleef bij hem tot het einde.