Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 29 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Computer detecteert melanomen eerder dan artsen

In een ‘strijd’ om het detecteren van huidkanker heeft een computer het gewonnen van een groep dermatologen.

Een samenwerkingsverband van wetenschappers uit Duitsland, Frankrijk en de VS liet een kunstmatig intelligentiesysteem (CNN: Convolutional neuraal network) ruim honderdduizend afbeeldingen van goedaardige en kwaadaardige moedervlekken zien en leerde het op deze manier hoe het gevaarlijke gevallen kon herkennen, schrijft The Guardian.

Foto’s beoordelen

Om te testen of het systeem inderdaad werkte, vroegen de onderzoekers 58 dermatologen uit 17 landen om melanomen te herkennen. Net als de computer moesten zij foto’s beoordelen en aangeven of ze met een melanoom te maken hadden of niet.

De dermatologen herenden 86,6 procent van de aandoeningen correct als melanoom, waar de computer er 95 correct herkende. Daarbij beoordeelde de computer minder vaak de goedaardige moedervlekken als kwaadaardig.

Na meer informatie te hebben gekregen over de huid van de betreffende patiënt en andere moedervlekken op zijn of haar lichaam, konden de dermatologen de foto’s beter beoordelen dan eerder het geval was.

Nog niet zover

Hoewel de onderzoekers denken dat kunstmatige intelligentie in de toekomst een waardevolle bijdrage kan leveren aan het detecteren van melanomen, noemen ze het op dit moment geen goed werkend alternatief voor grondig lichamelijk onderzoek.

Zo zou het niet werkbaar zijn voor moeilijk in beeld te brengen lichaamsdelen als de vingers en tenen en de schedel en zouden verdachte moedervlekken met een minder voor de hand liggend uiterlijk moeilijk te herkennen zijn door computers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.